Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Trotse, afzwaaiende Dijkhoff: 'Breda en VVD gegroeid'

Politiek

BREDA - Toen hij nét lijsttrekker was in Breda, gaf Klaas Dijkhoff (1981) zijn eerste interview aan BredaVandaag.nl. Nu, drie jaar later, is het tijd voor zijn afscheidsinterview als Bredase politicus, donderdag zwaait de raad hem uit. Dijkhoff heeft in vijf jaar tijd carrière gemaakt en gaat zich nu honderd procent focussen op zijn andere baan; Tweede Kamerlid in Den Haag.

De VVD’er vindt dit een juist moment om de Bredase gemeenteraad te verlaten, na het raadslidmaatschap 2 jaar en zeven maanden gecombineerd te hebben met zijn werk als Tweede Kamerlid. “Over een jaar zijn er verkiezingen. Dus het was kiezen tussen nú overdragen of het jaar afmaken. Als ik over een half jaar was vertrokken was dat niet eerlijk geweest tegenover mijn opvolger. Dit is beter voor de fractie.”

Drukte in Den Haag
Daarnaast kon hij het werk ook lastiger combineren met de Haagse politiek. “Steeds vaker was het zo dat er in Den Haag op donderdagavond een ingelast debat met stemmingen was. Daar moet ik dan bij zijn want ja, ik moet stemmen. Maar dan is er dus tijdens de gemeenteraadsvergadering wel weer een lege stoel. Het maakt niet uit hoe hard je de rest van de week werkt, maar dat gaat er gewoon raar uit zien.”

Zijn vertrek is in goed overleg met de fractie gegaan. Vorig jaar droeg hij het voorzittersschap al over, nu geeft hij zijn stoel in de raadszaal op. “Op dit moment kan ik voor Breda niet meer leveren wat ik eigenlijk wil”, stelt Dijkhoff. Daarom gaat zich concentreren op de Tweede Kamer.

Via de gemeenteraad de Tweede Kamer in. Het lijkt snel gegaan, maar Dijkhoff is in feite al sinds zijn zeventiende politiek actief. Toen werd hij lid van de VVD. In eerste instantie deed hij vooral werk achter de schermen. Zo zat hij in het fractiebestuur en vervulde hij secretaristaken. Op zijn 27e werd hij lijsttrekker, terwijl hij nog niet in de raad had gezeten.

“Ik vond politiek eigenlijk gewoon heel interessant. En bij de Bredase fractie voelde ik me thuis, ik had iets met die mensen. Toen het hier eenmaal liep, begon ik ook naar de Tweede Kamer te kijken. Dan ga je een scoutingstraject in, een soort Idols eigenlijk. Dat ging allemaal snel en goed.”

Een trots politicus
Dijkhoff geeft aan trots te zijn op de bestuursomslag in de Bredase raad die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. “Eerst werd alles eerlijk verdeeld tussen delen van Breda, maar er werd niet gekeken naar wat voor de hele gemeente het beste was. Breda is een flinke stad en een grote gemeente. We moeten haar ook als zodanig besturen.” Daarmee bedoelt de liberaal dat er bijvoorbeeld scherp gekeken wordt naar waar investeringen nodig zijn, in plaats van het evenredig te verdelen.

Daarnaast ziet Dijkhoff dat de stad veel meer initiatief is gaan tonen. “Het is snel duidelijk geworden dat mensen voor bepaalde dingen zelf zorg moeten gaan dragen. Toen een paar jaar terug heel veel sneeuw viel, vonden winkeliers dat de gemeente dat op moest lossen. Dit jaar zorgden ze er zelf voor. Dat is mooi.”

Hij is ook tevreden met de groei die VVD Breda heeft doorgemaakt. “Er staat nu echt een team. Dat was niet het geval toen ik net begon als lijsttrekker. Sowieso, als iemand - zoals ik - vanuit het niets lijsttrekker wordt zonder op de lijst te hebben gestaan, dan is er meestal iets aan de hand.” Volgens Dijkhoff hield men zich te veel bezig met onderlinge verschillen. “Onderlinge verschillen zijn er altijd, maar het is de kunst te zorgen dat je elkaar aanvult en als een team naar buiten treedt. Eenheid is sowieso de voorwaarde voor succes in de politiek. Nu hangt er gewoon een hele sterke teamspirit. VVD Breda is volwassen.”

’In contact blijven met de regio’
Klaas Dijkhoff is en blijft een Bredaas kamerlid. Hij blijft in de stad wonen en zal regelmatig contact houden met de VVD-fractie en alle anderen, zoals de burgemeester, bestuurders en burgers. “Ritselen voor de eigen stad, daar doe ik niet aan. Daar heb ik een bloedhekel aan. Maar als een bekende van mij in de regio ergens mee zit, dan is de drempel om naar me toe te komen erg laag. Als kamerlid kan ik dan kan ik gemakkelijk zorgen dat die informatie bij de juiste collega terechtkomt. Daarnaast is het zo dat als er in Den Haag een besluit wordt genomen, ik genoeg contacten in de regio heb die me kunnen vertellen wat de gevolgen daarvan zijn. Dat nauwe contact is enorm belangrijk”, bezweert Dijkhoff.

Hij legt de twee plaatsen graag naast elkaar. “Als je in Den Haag over het plein loopt zijn daar alleen maar politici, ambtenaren, lobbyisten en journalisten. Maar als ik in Breda uit de trein stap sta ik opeens weer tussen de normale burger. Degene met het grootste belang en de minste inspraak. Het is goed om daar dichtbij te staan.”

Aan zijn politieke tijd Breda houdt hij dus mooie herinneringen over. “Het is de sfeer die hier hangt. Toen ik de burgemeester belde om mijn vertrek aan te kondigen, hebben we een prima gesprek gehad. Maar vlak voor hij ophing vroeg hij nog snel; ‘Je bent er toch wel gewoon bij hé, met carnaval?’. In Den Haag maak je dat niet mee”, lacht Dijkhoff.