Zaterdagavond vierde carnavalminnend Breda geheel in Duitse stijl de Nacht van ut Kielegat foto Thaddeuz
Zaterdagavond vierde carnavalminnend Breda geheel in Duitse stijl de Nacht van ut Kielegat foto Thaddeuz

Kielegats bier 10 cent duurder

Cultuur carnaval

BREDA - De Leutpenning is dit jaar 10 cent duurder. Dit heeft te maken met de hogere btw 21% en de hogere inkoopprijs voor bier. Dat stelt Ton Overeem van de BCV, die de penning uitgeeft.

Door Madieke Heesters
De Leutpenning kost dit jaar €2,20. Vanaf vrijdagmiddag zijn de muntjes te koop op de Havermarkt. ’s Avonds zijn ze te koop op de Grote Markt. Afhankelijk van de gebruikte bekers krijg je voor een penning 23 tot 25 cl bier. Overigens kun je ook fris of koffie krijgen met een muntje.

Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat de prijs van de Leutpenning is verhoogd. De verhoging zorgt altijd voor commentaar. Overeem relativeert de kosten van de Leutpenning. “Als je op een doordeweekse dag wat gaat drinken in een kroeg betaal je sowieso al meer voor een biertje.“

De penning is het standaard betaalmiddel tijdens carnaval in de Bredase binnenstad. In 63 kroegen is het mogelijk om met de Leutpenning te betalen . De munten zijn geldig tot en met half vasten. Vorig jaar werden er meer dan 500.000 leutpenningen verkocht.

Door het gebruik van de Leutpenning hoeven carnavalsvierders niet in iedere kroeg andere bonnetjes te halen. “De carnavalsvierder wordt daardoor mobieler en het dweilen wordt bevorderd”, aldus de BCV.