Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Dag Wasserette, hallo Kunstroof!

Cultuur

BREDA - De Wasserette is weg, dus krijgt het bijzondere pand op de hoek van de Vlaszak een nieuwe invulling. Vanaf aanstaande vrijdag is Kunstroof hier gevestigd. Het gaat niet om criminaliteit, maar om een pop-up store waar kunst in alle vormen en maten wordt verkocht.

Het is wel werk dat bij elkaar past. Ongeveer negentig procent ervan is gemaakt door studenten die tussen nu en drie jaar geleden afgestudeerd zijn aan het St. Joost, vertelt eigenaresse Mandy den Elzen. “De bedoeling is dat het een interactieve winkel wordt. Waar vroeger een bar was, komt nu ook een werkplaats waar kunstenaars ‘live’ actief kunnen zijn.”

Ze gaat dan ook artiesten uitnodigen. “Of we laten een tekenaar een kunstwerk op bestelling maken, terwijl je wacht. Het kan allemaal, als het maar in beweging blijft”, aldus Den Elzen. Eigenlijk is het dus het hele jaar Cultuurnacht in Kunstroof.

Het pand wordt beheerd door CLIB, de instelling die meerdere culturele panden beheert. Voorlopig mag Kunstroof twee maanden in het pand blijven. “Daarna gaan we kijken of we langer kunnen blijven zitten en of het loopt. En als het loopt, maar we kunnen niet blijven, dan gaan we op zoek naar een andere locatie.”

Om de winkel te kunnen beginnen hebben ze flink gewerkt. “De Wasserette zat hier natuurlijk, dus we hebben flink wat op moeten knappen. We gebruiken nu ook de bovenverdieping en alles heeft een goeie lik verf gekregen. Ik snap dat we voorlopig nog ‘De Wasserette’ zijn omdat we op deze plek zitten, maar ik hoop dat we snel gewoon Kunstroof worden.”

Den Elzen hoopt dat de kunstwinkel een gevarieerd publiek trekt. “We zitten qua prijzen bij wijze van spreken tussen de twee en tweeduizend euro. Voor ieder wat wils, dus.”

De winkel zal van dinsdag tot zondag geopend zijn. Op weekdagen van tien tot zes, zaterdag van tien tot vijf en zondag van een tot vijf uur.