foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Opinie: Samenwerken aan integraal stadsplan Breda

Algemeen nieuwbouw

OPINIE - Gemeente en ontwikkelaars moeten toenadering zoeken tot elkaar en andere partijen, om samen goede invulling te geven aan stadsontwikkeling. Ze moeten hun kaarten op tafel leggen, nieuwe spelers toelaten en samen werken aan samenhangende projecten die elkaar aanvullen en de hele stad dienen. Dat geldt ook voor de opgave voor de gebouwen van de rechtbank en het belastingkantoor. Dat stelt strategisch planoloog Geert Kooistra in dit opinieartikel.

De Bredase stadsontwikkeling heeft het moeilijk. De gemeente en vastgoedontwikkelaars kunnen in deze tijd de plannen van voorheen niet meer bouwen. De verwachte winst op veel ‘strategisch’ aangekochte grond gaat niet door. De grond kost ons nu zelfs geld. Intussen moet de gemeente ook verouderde stadsdelen opknappen en wordt geconfronteerd met steeds meer leegstaande gebouwen.

Centrum West
Belastingdienst en rechtbank maken zich op om naar het nieuwe station te verhuizen. Daarmee komen twee grote gebouwen vrij die naast elkaar liggen. Rijk en gemeente onderzoeken nu welke functie de gebouwen kunnen krijgen. Eigenlijk moet worden onderzocht waar heel Centrum West bij gebaat zou zijn. Niet herprogrammeren, maar beginnen bouwen aan een structurele verbetering.

De gemeente zou nu samenwerking moeten zoeken met (Bredase) deskundigen, kenners en belanghebbenden. Met hen maakt de gemeente op dit moment ook de structuurvisie, waarin de oplossing voor de vrijkomende gebouwen eigenlijk thuis hoort. Een nieuwe functie voor deze plekken kan dan bijdragen aan hogere doelen voor de stad.

Breda binnen de singels
Belastingkantoor en rechtbank horen bij een stuk Breda binnen de singels, die de stad veel beter zou kunnen benutten. De route Fellenoordstraat-Schorsmolenstraat en over de singel de Lunetstraat, verdient ook aandacht. Er zijn legio kansen langs dat traject. Bij de Markendaalseweg moet de loop van de Mark nog worden hersteld. Defensie wil terrein gaan afstoten, misschien kan de kazerne aan de Fellenoordstraat ook meedoen. Dan komen belastingkantoor en rechtbank. Aan de Schorsmolenstraat zoekt St. Fidelis, met zijn mooie kloostertuin, een nieuwe eigenaar.

Over de singel, moet de Lunet worden herontwikkeld. Bij de Slingerweg wordt hard gewerkt aan een nieuw creatief werkklimaat (triple O campus) en onder het spoor door wordt gebouwd aan het stadionkwartier. Laten we het over de Zoete inval (CSM) maar niet hebben, dat komt nog wel.

Niet alles afzonderlijk
Je kunt al deze plekken afzonderlijk invullen, maar het zou eigenlijk één samenhangende ontwikkeling moeten zijn. De onderbenutting van de singels en het van Sonsbeeckpark en de onaantrekkelijke verbinding van het centrum met Stadionkwartier en Haagse Beemden kunnen alleen worden opgelost als al deze projecten daaraan bijdragen. Alleen zo kan de binnenstad een kwalitatieve en ruimtelijke schaalsprong maken. In dat licht zou het enorm zonde zijn als St. Fidelis inderdaad wordt omgebouwd tot wooncomplex voor senioren.

Aansluiting bij gemeente
De Bredase projectontwikkelaars, woningcorporaties en aannemers die nu samen met adviseurs werken aan een antwoord op de impasse in de bouw, moeten aansluiting zoeken bij de gemeente. De gemeente moet deze dialoog open ingaan en proberen haar belangen zoveel mogelijk te verknopen met deze initiatieven / oplossingen. Samen zouden ze moeten puzzelen op wat er moet gebeuren, waar kansen liggen en wie dan wanneer aan zet is. De angst bij de gemeente voor concurrentie met eigen projecten, wordt dan een gedeelde zorg.

Onderzoek GebouwF
Onderzoek van GebouwF naar particulier initiatief in de stad heeft veel kansrijke initiatieven opgeleverd die stilliggende projecten net over een drempel heen kunnen tillen of wél financieel haalbaar maken. Op strategisch niveau samenwerkend, komen alle partijen meer op dezelfde lijn en gaan ontwikkelingen de stad weer meer dienen.

Elk jaar dat er niets gebeurt, vermindert de verwachte opbrengst van oude masterplannen door rentelasten op grond. Er komt dus een moment dat zelfs één huis op een duur braakliggend terrein al meer voordeel oplevert dan het alsnog uitvoeren van het vroegere plan… als je maar lang genoeg wacht. Hoe lang blijven we nog langs elkaar heen werken?

Dit artikel verwoordt de mening van Geert Kooistra, Strategisch planoloog (Planosfeer, Breda)