Coulissenlandschap bij station Breda. Artist imression Gemeente Breda.
Coulissenlandschap bij station Breda. Artist imression Gemeente Breda.

Breda krijgt nieuw park rond spoor Breda Centraal

Algemeen

STATIONSKWARTIER - Aan beide kanten van het nieuwe station in het Stationskwartier krijgt Breda een park. Dat komt te liggen tussen de daar geplande nieuwe bebouwing langs de Stationslaan en het spoor. In de plannenmakerij is dit ‘coulissenlandschap’ genoemd.

Al in 2010 werd vastgesteld dat de beleving van de reiziger rond het station belangrijk werd geacht. Het station moest als geheel een hoogwaardige uitstraling krijgen. Daarop werd het begrip ‘Spoorlandschap’ geïntroduceerd: een langgerekt parkachtig landschap tussen het spoor en de aanliggende bebouwing en beplanting. “De geluidschermen langs het spoor zijn onderdeel van deze ruimte. Dit spoorlandschap moet de interactie tussen de stad en het spoor vormgeven en bekrachtigen”, aldus de gemeente Breda.
“Het Coulissenlandschap oogt en voelt daardoor als één en doorlopend landschap wat openbaar toegankelijk is.”

In het gebied komt onder meer het nieuwe Gerechtsgebouw en uiteraard het nieuwe centraal station voor Breda. Om te zorgen dat het gebied eenheid krijgt, heeft de gemeente een masterplan ontwikkeld. Inmiddels hebben twee ontwikkelende partijen afgesproken bij het ontwerp van de buitenruimte uit te gaan van dit Masterplan.

Wethouder Bergkamp spreekt van een ‘belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van het Stationskwartier’. Voor ons College is dat Stationskwartier samen met het nieuwe station het hart van Via Breda. Ik ben er van overtuigd dat de realisatie van het park een toegevoegde waarde biedt aan het te realiseren vastgoed in het
Stationskwartier.”