Bredanaar Henk Voermans stuurt bijna dagelijks weerfoto's in naar de verschillende journaals. foto Wijnand Nijs
Bredanaar Henk Voermans stuurt bijna dagelijks weerfoto's in naar de verschillende journaals. foto Wijnand Nijs

Henk Voermans stuurt Bredaas weer ‘t land in

Algemeen

BELCRUM - Sinds zijn vervroegd pensioen in 2004 fotografeert Henk Voermans. Op zoek naar een hobby, begonnen met een oud toestelletje van zijn zoon. Inmiddels klikt zijn toestel dagelijks. Vaste prik zijn de weerfoto’s die hij opstuurt naar de tv-zenders. Niet zonder succes.

Drie op een dag scoorde hij onlangs. “Ik schaamde me er een beetje voor”, zegt Voermans. “Om 18.00 uur in het NOS-journaal, om acht uur een andere. Het RTL-nieuws en bij Omroep Brabant”, somt hij op. Het waren foto’s van de opbouw van de carnaval. “Ik liep door het Valkenberg en zag de kinderkopjes bij het Kasteelplein het Kasteel spiegelen in de regen. Dat is echt een weerfoto, wist ik. Op de Grote Markt waren ze bezig met het ophangen van Kiske en Mieske, en die spiegelden ook al mooi op de kinderkopjes.”

Voltreffers
Het bleken voltreffers. Voermans heeft inmiddels een scherp oog voor wat de weermannen willen. Aangevroren daken, de eerste bloemen, terrasjes bij de eerste zonnestralen in de lente. Allemaal heeft hij het al eens vastgelegd. Soms gewoon vanachter het raam van zijn woning in de Belcrum, waar hij al bijna veertig jaar samen met zijn vrouw woont. Als tweede eigenaar.

Als werkende had hij geen hobby, zegt-ie. “Ik heb 44 jaar getimmerd, ben uitvoerder geweest in de bouw. Ik heb gewerkt voor de voorgangers van Laurentius, in Gerardus Majella en de Heuvel. Oude buurten opknappen.”

Wandelen
“Ik ben in 2004 met vervroegd pensioen gegaan. Na mijn pensioen kreeg ik van mijn zoon een fototoestel. Dat nam ik overal mee naartoe. Ik hou van wandelen, dus dan zie je veel. Een keer in de maand ga ik met mijn vrouw en schoonzus mee naar het Mastbos. Dan gaan zij een uurtje wandelen en daarna koffie drinken. Ik kies dan mijn eigen route, naar het Markdal en vervolgens terug naar huis, negen kilometer. Dan maak ik daar een foto van de Mark, met Ulvenhout op de achtergrond.”

“Het liefst heb ik ook mensen op de foto staan”, verwijst Voermans naar een vuistregel van de bekende Bredase fotograaf Johan van Gurp, die bijna veertig jaar voor De Stem fotografeerde. “Hij wilde altijd dat er iets gebeurde op een foto, iemand die voorbij fietst bijvoorbeeld. Ik kijk daar ook naar. Bijvoorbeeld bij dit bruggetje”, zo laat hij een foto zien in de buurt van Bouvigne. Het bruggetje zonder wandelaar en met wandelaar. “Je moet wel even wachten zo nu en dan.”

Typisch Bredase beelden
Zijn oog voor het Bredase beeld viel al eerder in de smaak bij de VVV. Met regelmaat levert hij een serie foto’s af met typisch Bredase beelden. “Kunnen ze gebruiken bij informatie over wandelingen of als er een evenement is als de Nassaudag.” Ook in het boek over 500 jaar de Toren prijkten foto’s. “Wel vijftig of zestig. Ik schaamde me haast.”

Over Breda hoef je Voermans weinig te vertellen. Hij kent de historie van de stad. “Ik heb tot mijn 28e gewoond in de Gildewijk, ook wel Tuinwijk, dus niet Tuinzigt. Dat was de wijk met arbeiderswoningen voor de medewerkers van de Nederlandse Kunstzijde Industrie, het latere Akzo. We liepen langs de Mark, zo naar waar nu Tiggelman is, naar school.”

Het weerbericht in gedachten
Voermans vertelt zoals hij fotografeert: veel en graag. Inmiddels woont hij al weer bijna veertig jaar in de Belcrum en wandelt hij ook, maar dan door de stad, altijd met zijn camera. Fotograferend met het weerbericht in gedachten. “En dan op tijd thuis om voordat ik eten ga koken de foto’s op maat te maken en door te sturen.”

Het is een sport voor de 67-jarige Bredanaar. “Ik krijg vaak reacties. Bij de NOS zetten ze je naam er niet bij. Dan sms’t een kennis ‘Ik zag Breda. Is die foto van jou?’. Ja dus.” Niet dat hij het daarvoor doet. “Maar het is toch leuk. Geld krijg ik er niet voor, maar de reacties zijn een blijk van waardering.”