Afbeelding

Politiek omarmt plan 1000 extra studentenwoningen Breda

Politiek studentenwoningen

BREDA – Het plan om 1000 extra studentenwoningen in Breda te realiseren, krijgt unaniem steun van de raadscommissie Ruimte. Het Bredase college mag ondanks wat haken en ogen aan het concept, verder met StudentHousing@Breda.

Het onderwerp werd dinsdagavond besproken door de raadscommissie. De conceptnota voorziet in 1000 extra studentenwoningen tot 2014 waarvan er door de drie woningbouwcorporaties 800 worden gerealiseerd. Ze moet tot gevolg hebben dat de student sneller een woning vindt tegen een lagere huurprijs dan nu het geval is.

Het plan mijdt onconventionele manieren om studenten een plek te bieden niet. Kantoren, waaronder een pand aan de Tramsingel, worden omgebouwd tot studio’s en in de Bredase Haven kan een boot met woningen komen te liggen.

“Alsof het zo van ons verkiezingprogramma is overgenomen”, constateerde SP-raadslid Bas Maes die even ervoor het plan bestempelde als ‘prachtig’. Hij prijst het college dat de woningnood op de agenda zet, terwijl het onderwerp in 2009 nog niet eens werd genoemd.

Maar de kritische commissieleden zouden geen commissieleden zijn als het concept op een paar punten kon worden bijgeschaafd. De fracties van de PvdA, VVD, GroenLinks vonden dat wethouder Bob Bergkamp (CDA, Wonen en Leven) meer had moeten kijken naar de doorstroom van studenten. Als studenten eenmaal klaar zijn met studeren, zouden ze wat hen betreft niet langer aanspraak kunnen maken op een dergelijke woning.

Het CDA en GroenLinks drukten Bergkamp op het hart om ook daadwerkelijk er mee aan de slag te gaan. “Want een compleet plan van aanpak ontbreekt”, stelde Selçuk Akinci van GroenLinks. Ook André Lips hoopte dat het concept in een snelkookpan belandt en niet ten onder gaat aan de anders ellenlange processen.

Het concept stelt dat in bepaalde wijken geen studentenwoningen meer worden gerealiseerd, onder meer door overlast. “Maar wonen op zich geeft weinig overlast”, stelde Thierry Aartsen (VVD). “Waarom dan niet eerst de overlast aanpakken.”

De wethouder stelde zich in een spagaat te bevinden. “’s Ochtends hoor ik van wijkraden dat ze overlast ondervinden van studenten, ’s middags vertellen de opleidingen me weer dat er een groot tekort is aan studentenwoningen.” Bergkamp wil eerst aan de slag met het concept dat er nu ligt. “Ik snap dat we twee stappen moeten maken, maar we moeten eerst de ene zetten. Anders kan het jaren duren voordat dit loopt.”