Logo bredavandaag.nl
De herfst in volle glorie in het Mastbos. foto Janet Olde Wolbers
De herfst in volle glorie in het Mastbos. foto Janet Olde Wolbers

Staatsbosbeheer: 'Drugsafval is potentiële ramp'

BREDA - Staatsbosbeheer constateert dat er steeds vaker drugsafval wordt gedumpt in de bossen rondom Breda. Boswachter Marcel Douma zegt een serieus probleem te zien. “Elke dumping is in potentie een enorme ecologische ramp.”


Volgens Douma is de driehoek tussen Turnhout, Tilburg en Breda het populairst voor het dumpen van drugsafval. Het gaan dan vooral om afvalstoffen die overblijven na de productie van XTC en Amfetamine. Vorig jaar zijn er negentig dumpingen geweest, in 2011 waren dat er nog zestig.

Net als de politie vermoedt Douma dan ook dat de meeste drugslaboratoria hier in de buurt zitten. “Dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar de ervaring leert dat afval meestal binnen een straal van twintig kilometer wordt gedumpt. Daar gaan ze geen honderd kilometer voor rijden.”

De grootste reden dat drugsafval in de buurt van laboratoria wordt gedumpt is ook duidelijk. “Het is ontzettend link spul”, aldus de uit ervaring sprekende boswachter. “Ik ben zelf meermalen in de buurt van zulke vaten geweest en het slaat meteen op je neus, ogen en luchtwegen. Daar wil je niet lang mee in een afgesloten auto zitten.”

Als de vaten gaan lekken ontstaat er onmiddelijk flinke schade aan de bodem. Als de afvalstoffen doordringen tot het grondwater moet alle grond afgegraven en gesaneerd worden. Dat kan tienduizenden euro’s kosten, vertelt Douma. “Het klinkt wat raar, maar elke keer dat we vaten dicht aantreffen ben ik enorm opgelucht.”

Staatsbosbeheer hoopt dan ook dat de reorganisatie bij de politiediensten voor verandering gaat zorgen. “De drugslabs moeten opgespoord en aangepakt worden. Het gebied is namelijk veel te groot om alle dumpingen, die voornamelijk ‘s nachts plaatsvinden, op te pikken.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief