Tussen Kunst en Ktisch was maandag in Breda voor opnames bij MOTI. foto Madieke Heesters
Tussen Kunst en Ktisch was maandag in Breda voor opnames bij MOTI. foto Madieke Heesters

Deskundige blik op de ansichtkaarten van opa

Cultuur

BREDA - Honderden mensen schoven maandag met hun dierbare spulletjes aan bij de deskundigen van het Avro-programma Tussen Kunst en Kitsch.

In verschillende groepjes mochten de belangstellenden het museum in. De taxateurs kregen tientallen verschillende objecten onder ogen. Verhalen van vroeger of van nu.

Een van de bezoekers is de heer Bommelje, die met een prachtig album met foto’s en ansichtkaarten naar Breda is gekomen. In een rood doosje blijkt het ’Album van Domburg’ te zitten. “Mijn grootvader kreeg dit album voor zijn vijftigste verjaardag. Zijn vader en grootvader waren allebei een pachter voor graaf van Lynden. Deze graaf stond onder andere bekend als voorzitter van de stichting Westhoven”, zo vertelt hij. Op de foto’s van de vergeelde kaarten staat onder meer het kasteel bij Oost-Kapelle.

Glazen, zilveren lepels, schilderijen en pentekeningen. Vol spanning werden de meegebrachte stukken getoond, benieuwd naar het oordeel en de standaard-vraag van presentatrice Nelleke van der Zee: ‘Wat is dit waard?”

Het was voor de tweede keer dat het tv-programma het museum aan deed. Bij een eerdere opname in toen nog het Graphic Design Museum door een Afrikaans fetisjbeeld ter waarde van 80.000 euro op. Dat was in november 2009.

Het is nog niet bekend er deze keer ook dergelijke waardevolle objecten zijn aangetroffen.