Logo bredavandaag.nl
De voetgangersbrug over het spoor. Foto Pepijn Nagtzaam
De voetgangersbrug over het spoor. Foto Pepijn Nagtzaam

Opleverdatum Breda Centraal schuift op naar 2016

BREDA - Het vernieuwde centraal station in Breda is zoals het er nu uitziet klaar in het tweede kwartaal van 2016 in plaats van het derde kwartaal van 2015. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arbouw dinsdag aanbood aan de Commissie Economie.


De nieuwe planning is door de bouwcombinatie BallastNedam/Hurks gemaakt in overleg met de andere betrokkenen, waaronder de gemeente Breda. Aanleiding voor de hernieuwde planning waren de problemen met het heien, vorig jaar. Met de aannemer zijn toen door opdrachtgevers NS Station, Prorail en Gemeente Breda andere bouwscenario’s besproken. Vervolgens is het gehele project nog eens bekeken.

Zo gaat er onder meer nog gekeken worden hoe de bouw van het parkeerdek eventueel aangepast kan worden, zodat die minder invloed heeft op de aangevraagde treinvrije periodes. Dat is een ander belangrijk punt in de huidige planning.

Die treinvrije periodes staan nu gepland voor 2014. Tijdens zo’n periode zijn enkele sporen gedurende het hele jaar buiten gebruik. De bouwcombinatie moet hiervoor nog groen licht krijgen van de meer dan dertig vervoerders op het spoor. Al hun eventuele wensen moeten getoetst worden aan de dienstregeling.

Mocht er alsnog geschoven gaan worden met deze periode, dan valt er op dit moment niets te zeggen over de gevolgen hiervoor voor de planning. Oplevering in het tweede kwartaal van 2016 is dan onzeker. Dit is echter pas later dit jaar duidelijk, blijkt uit de brief van Arbouw.

“Uiteraard wil de gemeente de OV-terminal op tijd in gebruik nemen en de overlast voor alle betrokkenen als gevolg van langer durende werkzaamheden op een belangrijk knooppunt in de stad voorkomen”, zo meldt de wethouder aan de raad.

Akkoord over verlenging subsidies
In de brief stelt Arbouw dat hij wat betreft provinciale subsidies voor het project de druk van de ketel heeft. De provincie heeft de uiterste data waarop de projecten uitgevoerd moeten zijn verlengd.

Ook heeft Arbouw akkoord bereikt met de busvervoerders over het verplaatsen van het bus- en taxivervoer naar de noordzijde van het station.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief