De opening van het eerste Stiltefestival, zaterdag 14 mei 2011. foto Janet Olde Wolbers
De opening van het eerste Stiltefestival, zaterdag 14 mei 2011. foto Janet Olde Wolbers

Stiltefestival laat jong en oud samen dansen

Cultuur

CENTRUM - Gratis dansvoorstellingen op het Kasteelplein, deelname van amateurs en voorstellingen waarbij jong en oud samen dansen. Het zijn drie nieuwe onderdelen van het tweede Internationale Stiltefestival in de tweede week van juni.

Het Stiltefestival biedt dans voor jongeren. “Zonder woorden”, aldus Jan Baanstra, zakelijk leider van De Stilte. “Onze dagelijkse communicatie is gericht op taal, wij buigen dat om naar non-verbale communicatie. Je ziet dan dat de machtsverhoudingen in een groep heel anders komen te liggen. Kinderen die verbaal niet zo sterk zijn, komen dan naar voren.”

In die lijn past ook de samenwerking die De Stilte heeft gezocht tussen ouderen en jongeren. “We hebben zeven groepen van basisscholen die een voorstelling gaan maken met ouderen tussen de 60 en 85. Dat betekent dat we op een avond zo’n 150 mensen op het podium hebben. Jong en oud willen we verbinden, dat spreekt heel erg aan merken we.”

Internationale gezelschappen
Tijdens het Stiltefestival presenteren gezelschappen uit Frankrijk, Spanje, Italië, België en Nederland voorstellingen in het Chassé Theater en het theater van De Stilte. Makers uit de Verenigde Staten. Noord-Ierland, Rusland, Engeland, Brazilië en Venezuela creëren werk op locatie in opdracht van het festival, aldus Baanstra.

“Voorstellingen die het kind als individu serieus nemen. Kwetsbare voorstellingen die aansluiten bij de visie van De Stilte. Het festival biedt kinderen, ouders, grootouders en leerkrachten de kans om kennis te maken met parels van voorstellingen”, weet de zakelijk leider.

Aandelen
De bezuinigingen in de Culturele sector vragen ook op financieel gebied creativiteit. Om het festival te kunnen bekostigen geeft het festival daarom net als afgelopen jaar aandelen uit. “Bij 50 aandelen ben ik tevreden”, aldus Baanstra. “Vorig jaar hadden we er zeventig, maar ik merk aan alles dat het dit jaar een stuk lastiger gaat, bijvoorbeeld bij het benaderen van de fondsen. Die moeten steeds hardere keuzes maken.”

“Het is een soort crowdfunding, alleen doen we het helemaal zelf. Op die manier hebben we een directere band met onze donateurs”, vertelt Baanstra. Het Stiltefestival verkoopt de aandelen voor € 100 per stuk. Daarvoor krijgen de kopers onder meer twee vrijkaarten voor de feestelijke opening van het festival op zaterdag 8 juni om 18.30 uur in het theater van De Stilte.

Belangstellenden kunnen voor 1 april 2013 een mail sturen aan Jan@destilte.nl o.v.v. 'aandeel', met in de mail de adresgegevens.

Het 2e Internationale Stiltefestival van zaterdag 8 juni tot en met zaterdag 15 juni 2013