foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Amphia in gesprek met bank over nieuwbouw

Algemeen

SPORTPARK - Alleen de financiering en een oplossing voor het parkeren voor bezoekers staan nieuwbouw van het Amphia in de weg. Het ziekenhuis is momenteel in gesprek met banken over de financiering, zo laat een woordvoerder weten. De nieuwbouw moet in 2018 klaar zijn.

Met het samenvoegen van de ziekenhuizen in Breda en de nieuwbouwplannen op de locatie in Oosterhout en in Breda is waarschijnlijk meer dan 220 miljoen euro gemoeid, bleek bij een eerdere toelichting op de plannen. Een woordvoerder van het ziekenhuis wil nu niet zeggen voor welk bedrag de organisatie in gesprek is met de kredietverstrekkers. “We zitten midden in die gesprekken, vandaar.”

Over hoe die gesprekken verlopen en of er zicht is op een akkoord, geeft de woordvoerder geen toelichting. “Een bank moet het zien zitten. En banken zijn er in de huidige tijd niet makkelijker op geworden.” Wanneer de financiering rond moet zijn, laat het ziekenhuis in het midden. “We streven er nog steeds naar in 2018 klaar te zijn met de bouw, al is met dit soort grote projecten een slag om de arm terecht.”

Het door de gemeente uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat de verbouw- en nieuwbouwplannen van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht haalbaar zijn.
Het college van Breda liet weten dat het instemt met deze conclusie. Bij het onderzoek is gekeken naar het stedenbouwkundig masterplan en randvoorwaarden zoals mobiliteit, financiële en ruimtelijke uitvoerbaarheid.

Gemeente en Amphia sluiten daarom binnenkort een vervolgovereenkomst die ondermeer de verkoop van de grond regelt. Dan volgt definitieve zekerheid over de haalbaarheid van de plannen van het Amphia.

Bij de verbouwing blijft het bestaande gebouw aan de Molengracht grotendeels intact en breidt het naar het zuidoosten uit. De uitbreiding van het huidige gebouw beslaat 76.400 m2, waarmee het totale complex op 127.000 m2 komt.

Het ziekenhuis komt deels op het Jeka-terrein te liggen en de entree komt dichter bij de Claudius Prinsenlaan. Via een passage worden beide gebouwen aan elkaar verbonden.