Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Provincie wil intercity Eindhoven-Antwerpen over HSL

DEN BOSCH/BREDA - De provincie Noord-Brabant heeft vrijdag bij het ministerie van I&M en de NS voorgesteld een intercity te laten rijden over het HSL-spoor. Deze trein zou een alternatief moeten zijn voor de falende Fyra. De internationale verbinding zou vanaf Eindhoven, Breda, Antwerpen naar Brussel moeten gaan.


Deze nieuwe spoorverbinding - door de provincie ‘Brussel-Brainport-express’ gedoopt - moet een aanvulling zijn op de huidige internationale spoorverbindingen met de Thalys en de Beneluxtrein. Het Brabantse voorstel, dat tot stand kwam na overleg met Belgische partijen, is vrijdag voorgelegd aan het ministerie van I&M en de NS als alternatief om de problemen met de Fyra op te lossen.

Na het uitvallen van de Fyra werd de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel opnieuw ingezet. Voorlopig kunnen Brabantse treinreizigers vanuit Roosendaal met de trein naar België. Gedeputeerde Van Heugten: “Voor nu is de herintroductie van de Beneluxtrein prima. Maar voor de lange termijn is dat echt onvoldoende. Reizigers moeten ook in vanuit Breda en Eindhoven gebruik kunnen maken van een snelle verbinding naar België. Samen met onze Belgische partners hebben we gezocht naar die snelle spoorverbinding en die zien wij in deze ‘Brussel-Brainport-express’.”

Het Vlaams- Brabantse initiatief bestaat uit een rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Brussel die 8 keer per dag per richting over het hogesnelheidstracé tussen Breda en Antwerpen gaat rijden.

Volgens Van Heugten past dit in de zoektocht naar alternatieven waar staatssecretaris Mansveld nu mee bezig is. "Een aanvullende intercityverbinding tussen Eindhoven – Breda – Antwerpen – Brussel kan naar mijn mening niet ontbreken in dat pakket van alternatieven.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief