Afbeelding

Verkennende gesprekken Breda over gebied rechtbank

Politiek Seeligkazerne

BREDA - De gemeente Breda heeft de eerste verkennende gesprekken gevoerd met het Rijksgrondbedrijf, de Rijksgebouwendienst en defensie over het gebied Sluissingel-Fellenoordstraat.

Volgens wethouder Arbouw zijn de gesprekken oriënterend en het is een zaak van de lange adem. “Maar we bekijken of we gezamenlijk tot iets kunnen komen voor dit gebied. Uiteraard komt dit ook in de structuurvisie aan de orde.”

Breda wordt de komende jaren eigenaar van de rechtbank aan de Sluissingel en het belastingkantoor. “Defensie heeft ook al aangegeven dat ze op termijn afstand willen doen van de Seeligkazerne.” Dat opent veel mogelijkheden voor stadsontwikkeling, waar, zo betoogde strategisch planoloog Geert Kooistra onlangs al op deze website, een gezamenlijk plan voor zou moeten komen. De rechtbank verhuist volgens plan in 2015 naar Via Breda. Ook de belastingdienst neemt dan daar haar intrek.

De gemeente boekte nu al miljoenen af op rechtbank en belastingkantoor, zo bleek ook al uit de begroting voor dit jaar. “Die afboekingen hebben zijn weerslag op het weerstandvermogen”, aldus Arbouw. “Aan de andere kant, nu die pijn genomen is, betekent dit dat er een loden last voor de toekomst wegvalt. Dat maakt de weg wellicht weer vrij voor nieuwe plannen.”