Afbeelding

De tunnelgraafster, het huisje en de verfkrabber

Politie de Koepel

BREDA - Het was wereldnieuws in 2010. De dan 35-jarige Hulda ‘Tottie’ Kiel uit Boxtel ontsnapt met een lepel en een verfschraper door een tunnel uit de Koepelgevangenis in Breda. Daarmee vestigde ze haar naam als de Tunnelgraafster van Breda. Over haar ontsnapping is nu een boek: Tottie’s vlucht.

Kiel zat in Breda vast voor een dubbele poging tot moord. Het gerechtshof veroordeelde haar tot acht jaar celstraf omdat ze tijdens een ruzie op het woonwagenkamp in Limbricht haar broer en zijn vriendin met een stiletto wilde neersteken.

‘Tottie’s vlucht’ is geschreven door Hendrik Jan en Anna Korterink, die door Kiel werden benaderd. Het leverde een opmerkelijk boek op. Maandagavond vertelde ze in De Wereld Draait Door haar verhaal.

Huisje
Het blijkt dat ze in gelijk het idee had om te ontsnappen, zo vertelde ze aan Matthijs van Nieuwkerk. Die kans kwam toen ze wegens goed gedrag overgeplaatst werd naar een apart huisje. In de keuken van dat huisje was een luik naar de kruipruimte en begon ze elke nacht met graven. Maar toen was ze er nog niet. Er bleek een obstakel onder de grond, waardoor ze niet verder kon. “Ik ben vijf tot zes kilo afgevallen en toen kon ik er wel langs.”

Uiteindelijk dreigden haar nachtelijke bezoekjes aan de keuken op te gaan vallen, vertelt ze. Ze ging de was doen en dat hoorden haar medebewoners. “Toen heb ik tegen de reinigster gezegd dat ik incontinent was en dat ik elke avond in bed plaste dat ik daarom mijn was ‘s avonds ging wassen en dat ik dat verborgen wilde houden voor andere vrouwen. De reinigster zei toen ‘Het is goed nou weet ik het is, was maar ‘s avonds en dit komt niemand te weten’.”

Verfkrabber
Direct na haar spectaculaire ontsnapping was het verhaal dat ze met een lepel haar tunnel gegraven zou hebben. Maar zo ging het niet. Ze groef ‘s avonds met haar handen, maar op een gegeven moment werd de aarde hard.

Uiteindelijk pikte ze een verfkrabber mee van het werk. Daarvoor moest ze nog wel een truc uithalen: de krabber inpakken in zilverfolie om te voorkomen dat het alarm afging, afgekeken van Discovery Channel. Maar hoe kom je daaraan? “Ik heb heel veel chocola besteld bij het winkeltje en daar zit dat natuurlijk omgewikkeld, ik heb de chocola weggegooid en de zilverfolie dus gebruikt.”

Man
Uiteindelijk kwam ze boven boven op carnavalszondag 2010 om drie uur ‘s nachts in de Kloosterlaan uit het gat, liet een verbaasde getuige achter en pakte de taxi naar Boxtel.

Daarmee is het verhaal nog niet klaar. Tijdens haar verblijf bij een kennis in Boxtel maakte ze een uitstapje naar een café. Daar ontmoette ze een man met wie ze meeging. Uiteindelijk werd Tottie Kiel na drie weken opgepakt en heeft ze daarna nog eenentwintig maanden vastgezeten. En met de man uit het café, hoe liep het daarmee af? “Ik heb nu een al drie jaar een relatie en een zoon van vier maanden.”

Totties Vlucht, € 18,95, 256 pagina’s

Bekijk hier de uitzending van De Wereld Draait Door: