Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Nieuwe sanering NAC moet jaarlijks 4 ton opleveren

NAC

STEENAKKER - Niet leuk, maar noodzakelijk. Zo noemt algemeen directeur van NAC Stefaan Eskes de dinsdag aangekondigde reorganisatie bij de club. In totaal verdwijnen er vier volledige banen op kantoor en gaan acht functies flink terug in tijd.

NAC heeft voor alle twaalf de posities via het UWV om bedrijfseconomische redenen ontslag aangevraagd. Voor acht functies geldt dat de medewerkers een nieuw contract krijgen aangeboden, maar dan met minder uren dan voorheen. Het gaat volgens Eskens om ondersteunende functies.

In totaal moet deze sanering de komende jaren jaarlijks drie tot vier ton aan besparingen opleveren, zo stelt Eskes in een toelichting. De maatregelen moeten per 1 juni effectief zijn. De contracten zijn opgezegd per 1 juni, rekening houdende met de opzegtermijn van twee maanden. “Dat betekent dat je het effect in de begroting van dit boekjaar nog een maand terugziet.”

Het UWV moet de ontslagaanvraag nog wel goedkeuren. Dat NAC onlangs een financieel directeur en een commercieel directeur aanstelde, hoeft volgens Eskens geen problemen te veroorzaken. “Goetzee vervangt een interim-commercieel directeur, Edwin Gerritsen is een kwalitatieve versterking.”

“Maar eigenlijk moet je kijken waar we heen willen en dat is een jaarlijkse plus van een half tot een miljoen euro in onze reguliere bedrijfsvoering.” Dat geld is nodig om tegenvallers op te kunnen vangen. “Je moet een buffer hebben om tegenvallers te kunnen opvangen. Die is er bij NAC nooit geweest”, vertelt Eskes. Hij spreekt van een organisatie die ‘lean and mean’ wordt. “Met veel slagkracht en efficiëntie, waar de uitgaven in lijn met de inkomsten zijn.” Naast het snijden in het personeelsbestand, nam Eskes het hele bedrijf onder de loep. “We hebben gekeken naar schoonmaak, energie, wagenpark, beveiliging, verkoopkosten, communicatiekosten.”

Volgens Eskes waren de maatregelen onvermijdelijk omdat de club zich een te ruime broek had aangemeten. Hij benadrukt dat ook de kosten voor de selectie en technische staf kritisch zijn belicht, maar dat het niet verantwoord is om daar nu verregaande maatregelen te nemen. "De afgelopen seizoenen zijn goede afspraken gemaakt met betrekking tot de kosten rondom de selectie. Het is onze technisch directeur gelukt om een eredivisiewaardige selectie op de been te brengen, in lijn met het beloningsbeleid dat wij sinds de start van seizoen 2012-2013 hanteren.”