Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam
Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam

Verhuurrichtlijn tegen concentratie studentenkamers

Algemeen studentenwoningen

BREDA - Om een concentratie van kamerverhuur te voorkomen, gaat Breda een kamerverhuurrichtlijn opstellen. Deze richtlijn moet voorkomen dat er in zogenaamde kwetsbare straten nieuwe kamers worden verhuurd aan meer dan 4 personen dan wel 1 huishouden. De gemeentelijke handhavers gaan bovendien extra prioriteit geven aan kamerverhuur.

Dat meldt wethouder Bob Bergkamp woensdag, na overleg met onder meer de wijkraden. Om de kwetsbare plekken in beeld te brengen, voert Breda de komende maanden samen met de wijkraden een nulmeting van kamerverhuurpanden per straat uit. Het is de bedoeling dat de richtlijn in het derde kwartaal van dit jaar wordt vastgesteld door het college en de gemeenteraad. Wijkraden, bijvoorbeeld die van de Belcrum, kaartten het probleem van kamerbewoning al meerdere malen aan bij de wethouder.

Naast een strengere aanpak van kamerverhuur gaan de hogescholen, corporaties, wijkraden en gemeente zich inzetten voor een imagoverbetering van studentenhuisvesting. Dit gebeurt onder andere met een verkiezing beste studentenhuis van Breda en een leefbaarheidsproject van studenten van St. Joost in Linie.

Volgens wethouder Bergkamp worden er in 2013 en 2014 600 wooneenheden voor studenten toegevoegd. Hiervan worden er 320 door de Bredase corporaties gerealiseerd. Het transformeren van bestaand, leegstaand vastgoed heeft prioriteit boven nieuwbouwprojecten. Woningcorporaties kunnen ook niet anders, zo gaf Teun Giljamse namens WonenBreburg eerder al aan tegenover BredaVandaag.nl. “Door het regeerakkoord hebben wij geen investeringensruimte meer.”

Overigens blijkt ook het omvormen van bestaand vastgoed naar studentenkamers lastig. Dinsdag bevestigde WonenBreburg af te zien van het pand op de hoek van de Smederijstraat. Daar zouden studentenkamers moeten komen. De aanschaf van het pand bleek financieel niet haalbaar. “We hebben nog gekeken naar huur, maar ook dat bleek voor geen van de partijen te realiseren in verband met de maximale huurprijs die wij willen vragen”, aldus Giljamse. De eigenaar wil van dit pand nu een studentenhotel maken, voor vooral buitenlandse studenten.

“Het vergroten van het arsenaal beschikbare woningen wordt daarnaast mogelijk gemaakt door het aanpassen van bestemmingsplannen”, aldus de wethouder. De gemeente adviseert verder particuliere verhuurders om het ‘certificaat kamerverhuur’ te voeren. Dit certificaat richt zich onder meer op betaalbare kwaliteit met reële huurprijzen.

De verhuurrichtlijn betekent een aanpassing van het actieplan studentenhuisvesting uit 2011. Aanleiding is de roep om meer regie op gebied van leefbaarheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid.

“We willen studenten aan Breda binden met een passend woningaanbod. Betaalbaar en in de buurt van de onderwijsinstellingen. Tegelijkertijd willen we geen overconcentratie van studentenwoningen in straten. We willen alle Bredase wijken voor iedereen leefbaar houden. Met deze uitgangspunten gaan we samen met de wijkraden, corporaties en hogescholen aan de slag.” aldus Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven.