Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda maakt plan tegen geluidsoverlast

Politiek evenementen

BREDA - Breda heeft Europese afspraken over vermindering van omgevingslawaai vastgelegd in het Actieplan Geluid. Dit plan gaat in op omgevingsgeluid, met name van gemeentelijke wegen en van de industrie.

Het plan bevat geen concrete maatregelen, maar is bedoeld om geluidsoverlast en knelpunten op te sporen en ze overzichtelijk te maken. Voor die knelpunten worden dan afzonderlijke voorstellen gedaan die de raad moet goedkeuren.

De prioriteit van het Bredase actieplan ligt naast de wegen met een overschrijding van de zogenoemde plandrempel (een norm voor geluid), bij de rond- en stadstoegangswegen en bij de historische geluidsaneringswoningen. Dit zijn woningen die een sanering krijgen, bijvoorbeeld dubbel glas, omdat die geluidsoverlast van meer dan 65 decibel hebben. Geluidsoverlast van de HSL en de A16 komt ook voor in dit actieplan.

Voor dit project is ruim 340.000 euro beschikbaar om de plannen op te starten en de knelpunten overzichtelijk in kaart te brengen. Dit bedrag is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vastgesteld op basis van het inwoneraantal. De gemeente voegt daar zelf geen geld aan toe.

Het plan besteedt ook aandacht aan plekken waar juist rust heerst, zoals het park Valkenberg. Waar mogelijk vinden verbeteringen plaats om zo extra compensatie voor de stadse geluiden te bieden.

Wethouder Milieu Selçuk Akinci legt uit dat je door normen aan geluid te stellen en door maatregelen te treffen wanneer die normen overschreden worden je het omgevingslawaai beheersbaar houdt. “Herrie hoort bij een stad. Geluid ontstaat bij evenementen en bij het verbeteren van de bereikbaarheid via het spoor of de weg. Ook industrie en nieuwe bedrijven brengen weer nieuwe geluiden met zich mee. Overlast is dan de keerzijde van de medaille.”

De gemeente voldoet met dit plan aan de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. Het Bredase plan wordt op 11 april gepubliceerd en om de vijf jaar geactualiseerd.