Logo bredavandaag.nl

Breda: Verontreinigde grond Molenkwartier niet gevaarlijk

BREDA - De verontreinigingen in de bodem van het Molenkwartier zijn niet gevaarlijk voor de bewoners in de buurt. Dat meldt de gemeente Breda in een bericht aan de omwonenden. Een aantal vervuilingen breekt vanzelf af, een deel van de bodem wordt afgegraven.


Een aantal jaren geleden zijn er in het gebied Molenkwartier drie soorten verontreiningingen geconstateerd: zware metalen, minerale olie en vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen. De verontreiniging is aangetroffen in het grondwater van Molenkwartier en onder de Teteringsedijk.

De verontreiniging zit zo diep in de bodem dat bewoners niet in aanraking kunnen komen en het geen gevolgen heeft voor de gezondheid, zo meldt de gemeente. Door natuurlijke afbraakprocessen verdwijnt de verontreiniging uiteindelijk. De eigenaar van de grond moet het verloop van de afbraak in de gaten houden. De gemeente helpt hierbij ook. De verontreiniging in het grondwater ban het Molenkwartier is in het verleden veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten.

De minerale olieverontreiniging en de verontreiniging zijn voor mens en dier niet gevaarlijk, maar moeten toch worden schoongemaakt, kondigt de gemeente aan. De olie en zware metalen worden zoveel mogelijk verwijderd. De verontreinigde grond wordt op de hooggelegen delen van het Molenkwartier tot ongeveer een meter afgegraven en afgevoerd. Vervolgens worden deze delen, maar ook aangelegen stukken afgedekt en wordt een schone laag aangebracht.

Als het grondwater na het afgraven nog steeds niet schoon is dan zal deze grondwaterverontreiniging met aanvullende maatregelen verder moeten worden schoongemaakt. De eigenaar draait op voor de kosten van de schoonmaak. Wanneer en hoeveel het gaat kosten is nog niet bekend.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief