Baby's met wasbare luiers aan. Foto Kanga Care
Baby's met wasbare luiers aan. Foto Kanga Care

Recordpoging wasbare luiers verschonen in Breda

Cultuur

BREDA - Breda doet mee met de actie om de wasbare luier onder de aandacht te brengen. Op zaterdag 20 april wordt er een nieuwe wereldrecordpoging gedaan om zoveel mogelijk wasbare luiers te verschonen.

In 2011 organiseerde de Real Diaper Association de eerste recordpoging om te laten zien dat uitwasbare luiers een goed alternatief zijn voor gezinnen van nu. Volgens Natasja Borggreven, organisator van de Bredase editie, is door de komst van Huggies en Pampers de wasbare luier een beetje in verval geraakt. “Mensen denken nog steeds aan hydrofiele doeken die je heel moeilijk moet vouwen of waar je de poep uit moet weken. Maar de moderne wasbare luiers zijn juist erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Bovendien zijn ze stukken milieuvriendelijker dan de wegwerpluiers. Door het gebruik van deze luiers kun je per kind ruim duizend kilo afval besparen.”

In Breda is dit de eerste keer dat het wordt georganiseerd. “Ik heb nog niet zo veel aanmeldingen binnengekregen, maar in bijvoorbeeld België doen ze dit al jaren. Daar is het ook al veel groter dan hier, dus melden mensen zich in grotere aantallen aan. Hopelijk mag ik het volgend jaar weer in Breda organiseren en wordt het net zo’n succes als daar”, aldus Borggreven.

De wereldrecordpoging wasbare luiers verschonen vindt deze dag plaats om 11.00 uur in Pannenkoekenhuis De Rithse Hoeve aan de Rijsbergseweg 258 te Breda. Deelname is gratis en iedereen met een kindje tot 99 centimeter mag meedoen. De luiers worden door de organisatie ter beschikking gesteld.