foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Beheerders erfgoed willen grotere rol in Breda's Museum

Cultuur

BREDA - De eerste stap op weg naar de toekomst van het Breda’s Museum is onlangs gezet: een nauwe samenwerking met het Noordbrabants Museum. Toch zijn er rond die toekomst nog veel vraagtekens en wensen, bleek dinsdagavond in de commissievergadering Maatschappij. Insprekers namens Heemkundekring en Cultuurbelangen Breda’s Museum hamerden op intensievere betrokkenheid.

Dat die toekomst onzeker is, komt voornamelijk doordat er in 2011 besloten is om structureel 1,5 miljoen euro te bezuinigen op de gemeentelijke subsidie die het museum ontving.

Twee sprekers sprongen op de bres voor het cultureel erfgoed van Breda. De bedoeling op dit moment is dat het Breda’s Museum gaat ‘vervlechten’ (lees als fuseren, red) met het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Wim van Dongen van de Heemkundekring Breda ziet daar mogelijkheden, maar uitte ook zijn zorgen.

Zo is de inhoudelijke toekomst van het Breda’s Museum hem, net als anderen, nog onduidelijk. De projectgroep die over de vervlechting gaat moet de komende tijd helderheid over geven. “Wij willen hier graag nog meer bij betrokken worden als organisaties. Een goede samenwerking tussen het museum en de erfgoedorganisaties zou goed zijn, zeker in aanloop naar Brabant Culturele Hoofdstad 2018”, zo stelde Van Dongen.

Daarnaast vindt Van Dongen het een goed plan om het gebouw en de omgeving van het Breda’s Museum aantrekkelijker te maken. Het gebied aan de Parade zou op cultureel gebied belangrijker moeten worden. Het zou zich namelijk goed lenen voor ‘een cultureel cluster van erfgoed, archeologie en beeldende kunst’, wat het gebied tot een culturele hotspot zou maken. “We juichen het toe dat College gaat voor publiekstrekkers. Het gebouw aan de Parade verdient dat”, aldus Van Dongen. Verwacht wordt dat de extra functies het museum meer gaan opbregen.

De nog op te richten Stichting Breda’s Museum moet een belangrijk onderdeel gaan vormen in de projectgroep die over de vervlechting van het museum en het Noordbrabants Museum nadenkt. Dat is geschreven in de notitie over het onderwerp en wordt bevestigd door Frank de Ruiter van Cultuurbelangen Breda’s Museum.

De Ruiter is van mening dat de collecties van het Noordbrabants Museum en het Breda’s Museum goed aan kunnen sluiten op elkaar en dat een vervlechting daarom goed zou zijn. “De provinciale geschiedenis wordt in Den Bosch tentoongesteld, de stedelijke in Breda. De wortels van de Bredase historie blijven in de stad.”

Volgens het plan moet rekening gehouden worden met een gemeentelijke subsidie van maximaal 1,1 miljoen euro. De vervlechting van de twee musea zou op 1 januari 2014 gerealiseerd moeten zijn, waarbij het Breda’s Museum onder beheer van het Noordbrabants Museum zou komen te vallen.

Later vandaag meer over het Breda’s Museum.