Zijaanzicht van de Grote Kerk in Breda. foto Hinke Rutten
Zijaanzicht van de Grote Kerk in Breda. foto Hinke Rutten

Rinus Boidin brengt lezing Nassaustad

Cultuur

BREDA - De Breda Nassaustad voorjaarslezing wordt dit jaar gedaan door medicus Rinus Boidin. De titel van de lezing is ‘Nassau-Polanen: macht trouwt geld’.

In 1403 trouwde graaf Engelbrecht I van Nassau met de erfdochter van de Heer van Breda, de minderjarige Johanna van Polanen. Een verstandshuwelijk, waarbij de hoge adel (Nassau)
werd gekoppeld aan de rijke lage adel (Van Polanen). De Nassaus vestigden daarmee hun gezag in de Lage Landen en bouwden hun politieke macht en rijkdom in de eeuwen daarna uit.

In zijn verhaal gaat Boidin in op een aantal vragen, zoals waarom vooral Vlamingen interesse hadden in Breda en omstreken en waarom Breda in 1269 haar eerste stenen kerk kreeg en hoe die is gefinancierd. Verder zal hij aandacht besteden aan de rol van Jan van Polanen I in de ontwikkeling van de stad en hoe de andere kant van de macht van de Nassaus in de Lage Landen.

Boidin staat bekend om zijn bijzondere kijk op de geschiedenis. Meerdere keren heeft hij de gangbare historische opvattingen doorbroken met door hem gevonden alternatieve bronnen. Hij publiceerde boeken over zijn grote twijfel over de historische juistheid van de geldende opvattingen over onze geschiedenis.

De lezing vindt plaats op 17 april om 20:00 uur in de Grote Kerk in Breda. Kaarten hiervoor kosten 6,50 euro inclusief één consumptie en zijn verkrijgbaar bij de Grote Kerk, VVV Breda en boekhandel Van Kemenade en Hollaers. Vrienden van de Grote Kerk betalen 5,50 euro.