Koetsier Gerard van den Boer. Foto Anne Kooman
Koetsier Gerard van den Boer. Foto Anne Kooman

Per koets door het buitengebied van Breda

Cultuur

ULVENHOUT - De bomen zijn nog kaal en dor, maar de paarden staan vrolijk buiten in de bak. Het zijn de paarden van koetsier Gerard van den Boer. Vanaf dit seizoen rijdt hij niet alleen rondjes door de Bredase binnenstad, maar ook door het buitengebied. “Daarover valt zoveel te vertellen.”

Landgoederentocht
De landgoederentochten voeren de koetsen langs de landgoederen Anneville, Hondsdonk, Valkenberg en Luchtenburg komt. Van den Boer is de eigenaar van Stalhouderij Nouvel, waar de koetserij een onderdeel van is. Hij bezit een enorme passie voor paarden, de koetserij en de geschiedenis van Breda. “Ik rijd nu al twee jaar rond door de binnenstad van Breda en vond het tijd voor uitbreiding. Hier in de omgeving liggen een aantal prachtige landgoederen waar veel over te vertellen valt. Daar wilde ik wat mee doen, dus vandaar deze landgoederentochten. Geheel in de stijl van de achttiende eeuw natuurlijk, zoals altijd”, lacht de koetsier.

Paard Nouvelle is zo te zien wel klaar voor een ritje. Aan haar is duidelijk te zien dat ze een goede training heeft gehad. Tijdens het optuigen blijft ze ontzettend kalm en stil staan. “Een paard moet je opvoeden zoals je je kinderen opvoedt. Zonder goede ‘training’ kun je niet op ze rekenen en zijn ze niet ‘braaf’”, legt Van den Boer uit.

Koetsje erbij
De stalhouder is ook al een tijdje bezig met een tweede koets. Tijdens de rit vertelt hij dat hij momenteel in afwachting is van de gemeente voor een vergunning voor een tweede opstapplaats. “Zodra ik die binnen heb, kan ik echt gaan zoeken naar een tweede koets. Dan kunnen mensen op twee plekken een ritje door de stad krijgen, in plaats van dat ze eerst naar mijn plek aan de Haven moeten komen.”

Mensen iets bijbrengen
Via een weg met enorme kuilen komen we aan bij landgoed Hondsdonk. “Dat huis ziet er van binnen nog helemaal uit zoals het de achttiende eeuw was”, vertelt Van den Boer terwijl hij naar een groot gebouw in de verte wijst. “Dat weten maar weinig mensen, dus dat soort feitjes vind ik nou echt leuk om te vertellen. Mensen iets nieuws bijbrengen, dat is voor mij het mooiste dat er is”, glundert de koetsier. Hij baalt wel van het gure weer. “Kijk maar een beetje door de kou heen, in de zomer is dit veel leuker en mooier om te doen.”

De landgoederentochten zijn alleen op afspraak te boeken. Voor 25 euro per persoon (max. 4/5 personen) rijdt Van den Boer je rond langs de vier landgoederen. De tochten door de Bredase binnenstad blijven ook bestaan. Meer informatie daarover kun je vinden op de site van de Koetserij Breda.