Elson Hooi en Kenny van der Weg, na de 4-0 tegen Willem II. foto Peter Visser
Elson Hooi en Kenny van der Weg, na de 4-0 tegen Willem II. foto Peter Visser

‘Eerst maar eens stappen maken bij NAC’

NAC

BREDA - Elson Hooi (21) en Kenny van der Weg (22). Beiden braken dit seizoen door in het eerste van NAC en worden daar nu voor beloond. Maandag ondertekenden ze een contract dat ze voor drie jaar aan de Bredase club verbindt. “Deze jongens hebben hard gewerkt voor hun plaats in het team”, vertelt technisch directeur Jeffrey van As. “Ze zijn niet meer weg te denken uit de basis bij NAC.”

Het is snel gegaan met jullie bij NAC. Dit seizoen pas gedebuteerd, maar nu al niet meer weg te denken uit de basis volgens Van As. Hoe hebben jullie het afgelopen jaar beleefd?
Kenny: “Elson en ik zijn aan het begin van het seizoen samen met nog twee jongens bij de selectie gekomen (Steven Edwards en Peter van Gommeren red.). Ik heb hard gewerkt het afgelopen jaar en daar zie ik nu het resultaat van. Ik speel steeds meer wedstrijden in de basis. Het is mooi om te zien dat je vertrouwen krijgt van de club.”
Elson: “Ik mocht gelijk de eerste wedstrijd tegen Willem II spelen en heb gelijk laten zien dat ik het niveau aankon. Sindsdien speel ik bijna elke wedstrijd. Het bijzonder om dit mee te mogen maken. Dat het dan ook nog samen met Kenny is, is voor ons beiden mooi. We kennen elkaar al een tijd en dat maakt het extra mooi om dit samen mee te maken.”

Hoe belangrijk is Nebosja Gudelj, de huidige trainer van NAC, voor jullie ontwikkeling geweest?
Kenny: “Gudelj kent ons al vanaf de jeugd. Hij was toen nog trainer van het beloften-elftal. In die periode heeft hij mij veel geleerd en heb ik een goed band met hem opgebouwd.”
Elson: “De trainer heeft erg veel tijd in Kenny en mij gestoken. Ik heb een moeilijke periode gekend bij NAC, maar hij is mij altijd blijven steunen. Dankzij al die uren die hij in mij heeft gestoken, ben ik een betere voetballer geworden en heb ik dit contract verdiend.”

Elson, jij hebt een aantal jaar geleden alles achtergelaten op Curaçao. Hoe is het om nu weer wat vastigheid voor jezelf te creëren met een driejarig contract?
Elson: “Het is heel fijn om nu wat rust te hebben. In de tijd dat ik naar Nederland kwam, ben ik geweldig opgevangen door mijn oom en tante hier. Natuurlijk mis ik mijn familie op Curaçao nog wel heel erg, maar ik weet dat ze trots op me zijn. Dat is het belangrijkste voor mij.”

Als je kijkt naar dit seizoen zie je een groot verschil tussen voor de winterstop en na de winterstop. Waar kwam deze metamorfose vandaan?
Kenny: “Het trainingskamp in Valencia heeft ons goed gedaan. Er kwam meer rust bij de spelersgroep en de staf. We hebben met drie verschillende trainers gewerkt, maar na de winterstop viel alles op zijn plaats. Er is duidelijkheid. Dat zie je terug in het spel.”

Dit seizoen is bijna voorbij en NAC lijkt zich te gaan handhaven. Zit er voor volgend seizoen meer in deze ploeg dan de elfde plaats waarop jullie nu staan?
Kenny: “Individueel zullen we sowieso stappen moeten maken, maar als team kan het ook beter, ja.”
Elson: “Het kan zeker beter. We zijn dit seizoen matig begonnen. Als we volgend jaar heel het jaar wat beter gaan voetballen kunnen we hoger eindigen. Dat weet ik zeker.”

Als we kijken naar jullie persoonlijk, wat zijn dan de punten waaraan jullie nog moeten werken?
Kenny: “Ik wil een plaats verdienen in de basis. Daarvoor moet ik nog hard werken aan mijn voorzet. Als ik linksback speel is dat een belangrijk punt, omdat je veel mee op komt als wij in de aanval zijn.”
Elson: “Ik moet meer rendement halen uit mijn acties. Dit seizoen heb ik een paar grote kansen laten liggen. Wil ik mijzelf verbeteren en hogerop raken dan moeten dat soort ballen er echt in.”

Jullie zijn nog jong. Hoe zie jullie de toekomst voor je?
Kenny: “De komende jaren hoop ik veel wedstrijden te spelen voor NAC. Uiteindelijk hoop ik de top van Nederland te bereiken of misschien nóg hogerop te komen, maar dat is allemaal van latere zorg. Als ik dan toch mag kiezen zou ik graag voor Feyenoord spelen. Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam. Dan is spelen in een volle Kuip wel een droom, ja.”
Elson: “Ik zou graag de top vier van Nederland halen. Maar het is wat Kenny zegt: eerst maar eens stappen maken bij NAC en mezelf naar een hoger niveau tillen. Het nieuwe contract is een mooie, eerste stap.”