Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

WonenBreburg: Verhuis Planciusbuurt op schema

Algemeen

HEUVEL - Van de 44 bewoners die deel uitmaakten van verhuisfase 1 van de schimmelwoningen in de Planciusbuurt, zijn er inmiddels 23 verhuisd. Dat laat een woordvoerder van verhuurder WonenBreburg weten. Volgens haar hebben nagenoeg alle gezinnen uit deze fase een andere woning gevonden.

De bewoners van de buurt krijgen stapsgewijs een zogenoemde herstructuringscode waarmee ze voorrang krijgen in het verhuursysteem Klik voor Wonen. Nog twee gezinnen uit de eerste fase zijn op zoek naar een nieuwe woning, volgens de woordvoerder omdat zij voorkeur hebben voor een specifieke wijk in Breda.

Binnen het verhuisregime was er extra aandacht voor de gezinnen, daar uit onderzoek bleek dat juist bij deze bewoners veel gezondheidsklachten waren door ophoping van vocht in de woningen en de hierdoor ontstane schimmelproblemen. Daarom hebben alle gezinnen uit het plan Plancius meteen de herstructureringscode gekregen.

Daarna heeft WonenBreburg – na aanleiding van vragen uit de buurt en politiek- besproken met de andere corporaties in de stad, of gezinnen binnen de groep met een herstructureringscode, voorrang moesten krijgen op eengezinswoningen. Daarvoor moest de corporatie overeenstemming bereiken met de andere partners in Klik voor Wonen, Laurentius en Singelveste Alleewonen. Die overeenstemming kwam er niet. “In de praktijk zie je dat de gezinnen goede kansen hebben binnen Klik voor Wonen met een herstructureringscode.”, aldus de woordvoerster. De SP vindt het gebrek aan harde voorrang voor gezinnen echter zorgelijk en vraagt wethouder Bergkamp dinsdagavond alsnog de andere corporaties tot de orde te roepen.

Ook de andere gezinnen, zijn al aan het verhuizen, blijkt uit de cijfers van WonenBreburg. “Van de 27 gezinnen uit de volgende fases zijn er al elf verhuisd."

Daarnaast zijn volgens de woordvoerder er in totaal achttien huishoudens uit de volgende fases verhuisd. "Op eigen kracht, zij hebben nog geen herstructureringscode. Wel ontvangen ze de verhuisvergoeding van 5614 euro."

In totaal gaat het in de buurt om 298 woningen waarvan de bewoners in zes fasen moeten verhuizen omdat de woning waarin ze wonen gesloopt gaat worden. Van de bewoners gaat het in 38 gevallen om een gezin, 19 daarvan hebben inmiddels een andere woning gevonden.