Foto Anne Kooman
Foto Anne Kooman

Kapeltuin wil snel bloemetjes buiten zetten

Cultuur

BREDA - Het braakliggende stuk land naast de middeleeuwse Kapel aan het Moerenpad in de Haagse Beemden is voor veel buurtbewoners al jaren een doorn in het oog. Daar komt binnenkort verandering in. Zo’n wintigtal vrijwilligers verenigd in Vereniging de Kapeltuin gaan het landje helemaal gaan opknappen en veranderen in een buurtmoestuin.

Op het veld zie je meteen dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Overal onkruid dat zonder bestrijdingsmiddelen wordt verwijderd. En dan ook nog het probleem dat er onder delen van het landje beton ligt gestort, maar waar precies weet niemand. “We zijn hard bezig, maar de tuin is er nog lang niet”, vertelt Martha IJzerman van de Kapeltuin.

Buurtmoestuin
Het idee voor de Kapeltuin ontstond jaren geleden al bij Kapeltuin-voorzitter Freek van Ommelen. “Hij was vrijwilliger bij de kapel en het gebied eromheen. Freek is een ontzettende tuinfanaat en zat al een tijdje met het idee van een buurtmoestuin te spelen. Toen ik hiervan hoorde, wilde ik graag meehelpen met de organisatie”, gaat IJzerman verder. “We plaatsten een artikel in Haagse Beemden Nieuws en daar kregen we zoveel enthousiaste reacties op. Toen is het balletje gaan rollen.”

Plan
De Kapeltuin wordt, zoals nu in het tuinplan staat, opgedeeld in verschillende kavels. Alle leden van de vereniging krijgen een kavel toegewezen, waarna zij dat stuk gaan onderhouden. “Zo kunnen ze zelf beslissen wat ze willen verbouwen en kunnen ze zich daarop focussen. Maar voor nu is het vooral belangrijk dat de leden ‘hun’ stukje land klaarmaken voor beplanting”, aldus IJzerman.

Activiteiten
Zaterdag 27 april vindt de eerste ‘Dag van de Stadslandbouw’ plaats. De Kapeltuin opent deze dag de tuinhekken van tien tot vijf uur om mensen kennis te laten maken met het initiatief. Daarnaast wil de Kapeltuin activiteiten organiseren zoals oogstfeesten en een Halloweenfeest tijdens de pompoentijd. Ook werkt de vereniging samen met kinderdagverblijf Kiekeboe, wat betekent dat de kinderen een stukje land gaan verzorgen. Zo leren ze waar groente en fruit vandaan komt.

Beginfase
Na overleg met de eigenaars van het stuk grond, kon het plan van start gaan. Daar is de vereniging volop mee bezig, maar volgens IJzerman bevindt de Kapeltuin zich nog wel in de beginfase. “We hebben wat tegenslagen gehad, zoals het beton in de grond en de hoeveelheid onkruid op het land. Daarnaast is ons budget minimaal, waardoor we heel creatief moeten zijn om het plan te verwezenlijken. Het is nu gewoon even uitproberen en maar zien wat de toekomst brengt.”