Afbeelding

Boelema: ‘Geen boekhoudkundige trucs’

Politiek

BREDA - Breda schuift geen problemen voor zich uit met de manier waarop hety met het grondbedrijf omgaat. Dat stelt wethouder Saskia Boelema (Financiën) in een reactie op de suggestie dat Breda een boekhoudkundige truc toepast met de zogenoemde stelselwijziging.

Het Financieel Dagblad berichtte donderdag dat Breda, maar ook Nijmegen, problemen voor zich uit zouden schuiven met een omstreden boekhoudkundige maatregel. “We hebben deze aanpassing laten toetsen door een externe partij, Deloitte, en door onze huisaccountant”, laat de wethouder weten. “Wij houden ons gewoon aan alle regels die hiervoor gelden.”

En dat Breda een hypotheek zou leggen op de toekomst, bestrijdt ze eveneens. “Het tegendeel is waar, we kiezen er wel voor extra te bezuinigen”, aldus Boelema. “We anticiperen juist op de toekomst, we nemen nu al ons verlies op bijvoorbeeld het belastingkantoor.”

Dat is terug te vinden in de extra voorziening van 17,4 miljoen euro die is getroffen voor de verwachte consequenties van de structuurvisie, geeft de wethouder aan. “Maar dat blijkt ook uit de reserveringen die we de komende tien jaar treffen van in totaal vijftig miljoen.”

Dat geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe wegen en zaken als een fietsbrug. Voorheen kwam dat geld bij nieuwbouwprojecten uit het grondbedrijf. “Nu komt dat uit die reservering. Dat is helemaal niet vreemd, want bij bestaande wijken waarin nieuwe fietspaden worden aangelegd komen de middelen ook uit de normale begroting, daarvoor kan ook niet uit het grondbedrijf geput worden.”

En, zo zegt Boelema, ook nu al worden dit soort kosten bij nieuwe terreinen ook al in rekening gebracht bij ontwikkelaars. “Dat moet ook al als de grond niet van de gemeente is. Daarvoor maken we een maatwerkovereenkomst, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd welke kosten de ontwikkelaar op zich neemt. Bijvoorbeeld over groen en infrastructuur.”