De geschiedenis van Breda 3D geprojecteerd op het Kasteelplein. foto Janet Olde Wolbers
De geschiedenis van Breda 3D geprojecteerd op het Kasteelplein. foto Janet Olde Wolbers

Video 3D-projectie geschiedenis Breda op Kasteelplein

Algemeen

BREDA - Indrukwekkend, prachtig en betoverend. De reacties op de 3D projectie van de Bredase geschiedenis op het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein waren positief. Maandagavond beleefde dit spektakel zijn debuut, ook dinsdag vanaf 21.30 werd de voorstelling nog herhaald. Bekijk de foto's van de Bredase geschiedenis in 3D.

De projectie was een onderdeel van het programma voor de laatste Koninginnedag. Het thema is een reis door de Bredase geschiedenis waarbij de banden van Breda met de Nassaus een rode draad vormen in het verhaal. Historische en culturele mijlpalen van de stad moeten als het ware tot leven komen.

De 3D-projectie bestaat uit digitaal gestuurde lichtbeelden met geluid, ontworpen door Pronorm BV en Afterlight (artwork) in samenwerking met de gemeente Breda. “Het is niet hetzelfde als in de bioscoop met een brilletje naar een 3D-film kijken”, vertelde Bas van Bokhoven van Pronorm al voorafgaand aan de show. “Het beeld komt niet op je af, maar door het gebruik van schaduwen kunnen we het wel laten lijken alsof het gebouw in elkaar stort bijvoorbeeld.”

Dus zag je het moment dat Breda stadsrechten kreeg geprojecteerd, verscheen de Grote Kerk en de skyline op de gevel van het gebouw, de Vrede van Breda, en leek het inderdaad alsof de deurposten instortten en opende de gevel zich voor het Wapen van Breda.

Ook leek het alsof de koningin achter het raam verscheen. Teveel om op te noemen eigenlijk: bekijk de foto's van de Bredase geschiedenis in 3D

Foto's Koninginnenacht 2013