foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Nieuwe seizoen Chassé: Urbanus en Jan Smit

Cultuur

BREDA - 319 voorstellingen heeft Chassé nu geboekt voor komend seizoen, acht minder dan afgelopen jaargang. Een verwaarloosbaar verschil, aldus directeur Cees Langeveld. Door de cultuurbezuinigingen liggen de accenten in de programmering wel iets anders.

“De reisverplichting voor gesubsidieerde gezelschappen is vervallen”, aldus programmeur Bregje Maatman. “Dat betekent dat onder meer Nederlands Dans Theater 1 niet meer rondtrekt, als ook de Reisopera en het Nationaal Ballet.”

Die gezelschappen zijn niet meer te zien, en ook zijn er minder grootschalige producties die rondreizen, geeft Langeveld aan. Door zelf te participeren in een productie als Shrek, die eigenlijk alleen in Antwerpen en Amsterdam te zien zou zijn, komt deze toch naar Breda. Ook de musical 50 Tinten, een parodie komt door eigen ondernemerschap twee weken naar het Chassé.

De programmering oogt gevarieerd. Toneelstukken Baantjer, Alles went behalve een vent, Gejaagd door de wind komen naar Breda. Bijzonder is ook de stap die Klemens Patijn maakt met zijn stuk Raphaël de sprong naar het Chassé. Afgelopen jaar stond hij hiermee nog in Podium Bloos.

Dans is er onder meer van huisgezelschap LeineRoebana en Wim VandeKeybus. “Er is in België veel topdans, dat willen we zeker laten zien”, aldus Maatman. Op cabaretgebied grote namen als Jochem Meyer, Alex Klaasen en Urbanus.

Ook muziekliefhebbers kunnen in Chassé terecht. Onder meer bij de voortzetting van burengerucht, samen met Mezz en een aantal late night optredens in nachtclubsetting, onder meer van Janne Schra. “Dan mogen drankjes dus mee de zaal in en zijn er hapjes.” Lichte muziek is er van Jan Smit.

Voor de musicalliefhebbers: Adèle, Sonneveld, Kleine Blonde dood en Van den Ende-productie Love Story doen Breda aan, evenals Flash Dance. Net als bij deel 1 is Ellen ten Damme met Cirque Stiletto 2 ook weer langdurig in Breda, liefst zeventien keer.

Nieuw is dit jaar de zondagmiddagborrel als alle zalen bezet zijn. Dan is er live-muziek in de foyer.

De voorverkoop start komende maandag voor vrienden van het Chassé, anderen kunnen vanaf 10 mei kaarten aanschaffen.