Afbeelding

Breda zet ontwikkeling Achter de Lange Stallen door

Politiek

CENTRUM - Het college van B&W zet de ontwikkeling van Achter de Lange Stallen door. Wel verbindt het daar een aantal voorwaarden aan. Daarbij gaat het onder meer om de zogenoemde branchering van de winkels die zich mogen vestigen in het nieuwe winkelgebied. Ook gaat Breda zich richten op beleid voor de inloopstraten als de Boschstraat en de Haagdijk.

Het college is tot dit standpunt gekomen op basis van het rapport van H. Gianotten, zo laat het vrijdagochtend weten. In dat rapport werd een flink aantal voorwaarden verbonden aan de realisatie van een winkelcentrum op de parkeerplaats van Mols.

Het college wil die voorwaarden realiseren door middel van nieuw beleid. Naast de inloopstraten en de branchering voor het te realiseren winkelgebied, gaat het om maatregelen om zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, komt er extra aandacht voor de noordzijde van de binnenstad en krijgt citymarketing meer aandacht. Ook voor de aanpak van leegstand en stimulering van het ondernemersfonds wordt beleid ontwikkeld. Volgens het college is dit deels al verwoord in de conceptnotitie binnenstad.

Start bouw als 50 procent is verhuurd
Aan de bouw wordt niet begonnen voordat VOF Achter de Lange Stallen 50% van het project heeft voorverhuurd. Bovendien draagt VOF de eerste twee jaren het exploitatierisico. VOF Achter de Lange Stallen heeft in reactie op het rapport van Gianotten benadrukt dat zij groot belang hechten aan een goede invulling van het project en het functioneren op de lange termijn, zo stelt het college. “Hierover gaan zij het commitment aan met het project en de stad.”

Het college heeft een bespreeknotitie opgesteld met de voorwaarden waaronder de ontwikkeling Achter de Lange Stallen kan geschieden. Het rapport van H. Gianotten en deze notitie worden op 14 mei besproken in de commissie Economie.

Volgens Cees Meeuwis, wethouder Economische Zaken, heeft het college na afronding van het onderzoek een gefundeerd standpunt in kunnen nemen. Hij stelt dat het zaak is de verantwoordelijkheid van de gemeente en die van VOF Achter de Lange Stallen goed te formuleren. “Een belangrijk aandachtspunt is dat het huidige ontwerp van Achter de Lange Stallen voldoet aan de stedelijke kwaliteit die wij voor onze binnenstad voor ogen
hebben.”

Commissie economie
Meeuwis wil twee vragen voorleggen aan de commissie Economie. “Hoe kunnen we de noodzakelijke onderscheidende branchering realiseren? En welke afspraken met wie moeten we maken om de risico’s voor de binnenstad beheersbaar te houden?”

VOF Achter de Lange Stallen is verantwoordelijk voor een onderscheidende invulling van het project en voor het toevoegen van een gebied aan de binnenstad dat iets extra’s biedt en waar mensen graag vertoeven, stelt het college.

Een definitieve besluit over Achter de Lange Stallen in de gemeenteraad komt na de zomervakantie.