Koningin Wilhelmina Paviljoen  aan het Kasteelplein in Breda. foto Bouke Tuit
Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein in Breda. foto Bouke Tuit

Bredase geschiedenis in 3D-projectie

Cultuur

BREDA - Als onderdeel van het programma voor de laatste Koninginnedag komt er op het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein een 3D-projectie over de historie van Breda.

Het thema is een reis door de Bredase geschiedenis waarbij de banden van Breda met de Nassaus een rode draad vormen in het verhaal. Historische en culturele mijlpalen van de stad moeten als het ware tot leven komen.

De 3D-projectie bestaat uit digitaal gestuurde lichtbeelden met geluid, ontworpen door Pronorm BV en Afterlight (artwork) in samenwerking met de gemeente Breda. “Het is niet hetzelfde als in de bioscoop met een brilletje naar een 3D-film kijken”, vertelt Bas van Bokhoven van Pronorm. “Het beeld komt niet op je af, maar door het gebruik van schaduwen kunnen we het wel laten lijken alsof het gebouw in elkaar stort bijvoorbeeld.”

Het startsein voor de 3D-shows wordt maandag 29 april om kwart over negen ‘s avonds gegeven door wethouder Cees Meeuwis. Na deze eerste voorstelling wordt de animatie doorlopend herhaald op maandag (21:30 - 01:00 uur) en dinsdag (21:30 - 23:00 uur).

Voor een goede kwaliteit van de beeldprojectie is het nodig op tijd te beginnen met de opbouw en het testen. Dit vindt plaats op zaterdag 27 april en op zondag 28 april. De afbouw vindt plaats op 30 april vanaf 23.00 uur. Tijdens de voorbereidingen, de projectie en de afbouw is het mogelijk dat er enige overlast is voor de omgeving. Het Kasteelplein en de Cingelstraat blijven toegankelijk voor verkeer.

(Op bijgevoegd filmpje is een 3D-projectie in de Efteling te zien. Zo kun je een beeld vormen van hoe het eruit kan gaan zien.)