In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers
In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers

Dodenherdenking 2013: 'Vrede spreek je af'

Algemeen

BREDA - Het programma van de dodenherdenking in Breda is bekend. Het nationale thema voor 2013 is ‘Vrijheid spreek je af.” In Breda vindt op zaterdag 4 mei de herdenking plaats bij het monument ‘De Vlucht’ in het park Valkenberg.

Tijdens dodenherdenking herdenken Nederlanders landgenoten die zijn omgekomen in oorlogssituaties zoals de Tweede Wereldoorlog en bij vredesoperaties. Vanaf 18:00 uur hangen in Nederland de vlaggen tot zonsondergang halfstok en om acht uur ‘s avonds houden we twee minuten stilte.

De herdenking bij het monument ‘De Vlucht’ in Park Valkenberg begint om 19.30 uur, belangstellenden worden verzocht om 19.20 uur aanwezig te zijn. Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt voorafgaand aan de herdenking van 19:00 tot 19:30 uur een programma vanaf de toren van de Grote Kerk.

Na een kort welkomstwoord om 19.30 uur door de heer C.A. Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking, houdt burgemeester Van der Velden een toespraak. Kim Oomen, leerling van het OLV-lyceum, draagt vervolgens het door haar geschreven gedicht ‘Verloren’ voor.

Aansluitend wordt door de burgemeester samen met de dichteres de eerste krans gelegd. Verder worden bloemen gelegd door organisaties van oorlogsbetrokkenen, het provinciaal en gemeentelijk bestuur, ambassades en maatschappelijke en culturele groeperingen.

Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt vanaf 19.50 uur handmatig met vier man de ± 3700 kg zware klok van de Grote Kerk.

Voorafgaand aan de twee minuten stilte blaast Paul Jankowski de Last Post. Daarna speelt de Nassau Harmonie Breda achtereenvolgens de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot-Brittannië en Polen.

Na de officiële bloemlegging kunnen de aanwezigen bloemen bij het monument leggen. Met het leggen van een krans door de Stichting 4 mei Dodenherdenking wordt de plechtigheid in het Park Valkenberg afgesloten.

Tot slot wordt in de Grote Kerk een herdenkingsconcert gehouden, verzorgd door het Klarinetkoor M06 o.l.v. Pieter Zwaans. Het concert, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, begint om 20.45 uur en eindigt rond 21.30 uur.