foto Eline Smits
foto Eline Smits

Diepe verbanden gezocht in examen geschiedenis

Algemeen

BREDA - Tijdens de eindexamens 2013 spreekt BredaVandaag.nl dagelijks een leerling die een van de examens van deze dag heeft gemaakt. Vandaag: Robin Ravestein (18 jaar), Markenhage College, over het eindexamen Geschiedenis, Havo

- Hoe ging het?
“Het ging op zich wel oké eigenlijk, maar er waren best moeilijke vragen. Toen ik het examen had gemaakt kwam ik erachter dat ik te ‘moeilijk’ na had gedacht over de vragen.”

- Had je goed geleerd?
“Ja, ik maar had meer de jaartallen in mijn hoofd moeten stampen. Qua leren heb ik Jort filmpjes op You Tube gekeken ‘Jort’ is een docent die alles uitlegt. Ook heb ik natuurlijk ook veel boekopdrachten gemaakt en veel in het boek gelezen. Maar ik heb niet echt oefenexamens gemaakt.”

- Wat vond je de lastigste opgave en waarom?
“Dit was een opgave waarbij je een gedachte moest toelichten en verklaren over het beleid van de Republiek ten opzichte van Frankrijk. Bijvoorbeeld voor de vrede van Munster en daarna.”

- Was het wat je verwacht had? Of zijn er redenen om een klacht in te dienen?
“Ik heb een klacht ingediend om een paar moeilijkheden in het examen. Ik dacht misschien kijken ze hier wel naar. Ik had niet verwacht dat je zulke moeilijke verbanden moest leggen en zo diep na moest denken bij sommige vragen. Sommige vragen waren dus moeilijker dan verwacht.”

- Wat denk je dat je gehaald hebt?
“Ik heb mijn eindexamen nagekeken en uitgerekend en ik had 46 punten in totaal en dan zit ik dus waarschijnlijk tussen de 6 en de 7.”

- Wat is je volgende examen?
“Mijn volgende examen is maatschappijwetenschappen.”