Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Onderzoek Holleeder reikt tot in Breda

Politie

BREDA - Het onderzoek waarvoor maandagmorgen topcrimineel Willem Holleeder is opgepakt reikt tot in Breda. In Breda deed de politie onderzoek naar witwassen via de handel in exclusieve horloges. Daarvan worden twee ondernemers verdacht uit Rijnsburg en Amerfoort. In totaal werden zo’n 100 dure horloges in beslag genomen.

De politie hield onder leiding van het landelijk parket zeven mannen en drie vrouwen aan in een grootschalig onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. De kern van deze groepering houdt zich vermoedelijk sinds 2009 bezig met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs, zo meldt het landelijk parket.

De hoofdverdachten in dit zogenoemde Hollandse netwerk zijn een 48-jarige man uit Beverwijk en een 43-jarige man zonder geregistreerd adres. De meeste andere verdachten zijn vermoedelijk dienstverlenend geweest aan de hoofdverdachten. Zij komen uit Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel. Een verdachte is aangehouden vanwege de vondst van enkele vuurwapens.

Bij de actie kwamen meer dan 450 rechercheurs in actie, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en 13 officieren van justitie. Het gaat in totaal om meer dan 40 doorzoekingen.

Naast de honderd dure horloges werd beslag gelegd op drie vuurwapens, (gepantserde) auto's en enkele tonnen aan contant geld. Daarnaast is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie, waarvan een deel op verborgen plaatsen lag. In het penthouse in Hilversum is ook beslag gelegd op de luxe inboedel.