Nebojsa Gudelj ziet NAC  op een belangrijk moment met 2-0 van NEC winnen. foto Peter Visser
Nebojsa Gudelj ziet NAC op een belangrijk moment met 2-0 van NEC winnen. foto Peter Visser

Complementair duo Gudelj en Pusic ambitieus seizoen in

NAC

BREDA - Het nieuwe trainersduo Marino Pusic en Nebojsa Gudelj staat nu al te popelen om te beginnen aan het nieuwe seizoen. Hoe gaan ze dat doen? Wat wordt hun rolverdeling en hoe kijkt Nebojsa terug op zijn eerste periode als hoofdcoach?

Ondanks hun achtergrond, beiden komen uit voormalig Joegoslavië, kennen de mannen elkaar pas drie jaar. “Toen we allebei trainer waren van de A1. Wij hadden vanaf het eerste moment een klik”, stelt Pusic. “Beiden zijn we ambitieus, we zijn ook allebei winnaars.” En belangrijk, in zo’n samenwerking, de twee trainers vullen elkaar aan. Pusic: “Wij zijn tegenpolen.”

Pusic is in Breda voor het ondertekenen van zijn contract, dat hem de komende twee jaar bindt aan de Bredase eredivisieclub. Al handjes schuddend maakt hij zijn weg door de burelen van NAC, geleid door zijn nieuwe baas, Nebojsa Gudelj.

Vertrouwen
Diezelfde Gudelj begint komend seizoen aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach. In november nam hij na een stoelendans verrassend het stokje over van John Karelse. Qua resultaat was het een moeizaam begin. “Maar ik heb altijd gezegd dat ik vertrouwen in de groep had, vertrouwen dat we in de eredivisie thuishoorden. Dat heb ik ook meteen tegen de groep gezegd. In de eerste weken heb ik vooral geobserveerd. Dan kun je ook niet teveel veranderen. Ik ben mijn strijdplan gaan maken.”

Na het trainingskamp in Spanje volgde een serie met goede resultaten, tegen het eind van het seizoen leek het wat minder. “Maar dat had niet zo zeer met ons te maken, maar meer met de tegenstanders. Feyenoord, Ajax, Twente. Dat was geen makkelijk programma. Tegen Twente hebben we een punt gepakt”, zo analyseert Gudelj droogjes.

Pusic: 'Ik ben een gevoelsmens'
Pusic haakt er op in. “Nebo is de analist, de visionair. Hij werkt op argumenten, wil stap voor stap overtuigd worden. Ik werk meer op intuïtie, ben een gevoelsmens. We zijn complementair aan elkaar, maar we delen de passie voor de sport”, zo vertelt de kersverse assistent.

De afgelopen jaren werkte Pusic naast zijn coachschap bij de A-jeugd van Vitesse onder meer als coach voor leidinggevenden bij Horizon Jeugdzorg. “Als coach voor de coaches, kun je zeggen. Dat is ook een deel van wat ik hier ga doen. Wij passen als mens, maar ook als professionals bij elkaar.”

Meer manager
De overstap van de relatieve rust van Jong NAC naar de verantwoordelijkheid voor de A-selectie was een grote. “Bij Jong NAC stond ik alleen voor de groep, deed ik alle trainingen. Bij de selectie heb je een assistent, een conditietrainer en een heel team er omheen. Dan ben je meer manager. Moet je planningen maken, ben je ook constant in gesprek met de spelers.” En een ander verschil: “Als hoofdcoach heb je meer tijd om te observeren.”

Samen kijken ze naar de lange termijn, stelt het duo. Bij jonge spelers. “Die moeten zich ontwikkelen als persoon. Jonge spelers moeten elke week een stapje verder zetten”, aldus Gudelj. “Dat is ook in het belang van de club.”

Lastig plannen
Maar eerst wacht de korte termijn. De grote glazen bol van de transferperiode. Wie gaat, wie komt? En vooral wanneer? “Het zou mooi zijn als we eind juni met een complete selectie kunnen beginnen. Dan kun je samen gaan bouwen en je als team ontwikkelen. De realiteit is dat je nooit met honderd procent zekerheid kunt zeggen wie gaat en wie blijft. Dat maakt het soms lastig plannen.”

Blijft zijn zoon Nemanja? “Het lijkt erop dat hij weg gaat.” Net als Jens Jansse, Eric Botteghin en Kees Luijckx, die weggaan of dat vast van plan zijn. “Dat zijn jongens die je op dat niveau moet vervangen voor de balans in je elftal. Ideaal heb je een goede mix van jonge en ervaren spelers. Ervaren spelers heb je nodig als je in een slechte periode zit.”

'Iedereen maakt kans op basisplaats
Afgelopen seizoen kwamen jongelingen Elson Hooi, Mats Seuntjes, Kenny van der Weg en ook Alex Schalk meer of minder vaak uit voor de A-selectie. Zij moeten komend seizoen een volgende stap zetten. Gudelj: “Of daar nog nieuwe spelers uit de jeugd bijkomen, dat zijn we aan het inventariseren. Elke positie moet dubbel bezet zijn, waar bij iedereen kans maakt op een basisplaats. Of je nu 19, 20 bent of 35.”

Mochten er nieuwe jongeren doorstromen naar de geplande selectie van 22 spelers en 2 keepers, dan moeten die in elk geval aansluiten bij de start van de voorbereiding, 24 juni. In het eerste weekend van augustus gaat het spel dan officieel weer op de wagen met de eerste competitieronde. Pusic: “Naast het tactische concept dat uiteraard in de voorbereiding neergezet wordt, is het vooral belangrijk dat de selectie fysiek en conditioneel sterk is. En natuurlijk moeten we er als team staan dan.”

'Ambitieus'
Waar dat dan eindigt? “Wij zijn ambitieus”, stelt Gudelj, “en vol vertrouwen. Dat was ik al en dat ben ik ook voor komend seizoen.”