beeld gemeente Breda
beeld gemeente Breda

Bouw 230 woningen aan rand Belcrum zeker

Politiek

BREDA - Op vastgoedbeurs Provada wordt komende week een ontwikkelovereenkomst getekend met Dura Vermeer over de bouw van 230 woningen en winkelruimtes aan de Spoorlaan Noord, waar nu de tijdelijke parkeerplaats is bij het station aan de Belcrumzijde. Bouw hiervan staat nu gepland voor begin 2014.

Dat vertelde wethouder Alfred Arbouw tijdens de presentatie van de voortgangsrapportage van het project.: “Dat is goed nieuws, namelijk dat er in Breda echt gebouwd wordt. Dura Vermeer heeft ook echt afnemers en investeerders.”

Pas bij 70% bezetting start bouw WTC
Breda tekent tijdens vastgoedbeurs Provada tevens een intentieovereenkomst met AM Red over de ontwikkeling van het WTC in Via Breda. De daadwerkelijke bouw hiervan is nog niet zover. Een van de zaken die wordt vastgelegd in de intentieovereenkomst is een bezettingspercentage voordat daadwerkelijk begonnen wordt. “Zeventig procent”, aldus Arbouw. “Wij willen voorkomen dat gebouwd wordt voor leegstand. En om te voorkomen dat we hiermee leegstand in de rest van de stad creëren zetten we in op bedrijven van buiten Breda.”

Dat er slechts bedrijven van buiten Breda welkom zijn, is een redelijk harde eis, stelt Arbouw. “Al is dat niet zwart-wit. Stel dat een bedrijf belangstelling heeft en dat bedrijf ook in het profiel past, dan kan het mogelijk wel. De voorwaarde is dan dat er een oplossing is voor het pand dat achterblijft.”

Geen kantoren op plaats ‘oude’ rechtbank
Het geeft aan dat het project gezien moet worden als onderdeel van de gehele stadsontwikkeling. De Structuurvisie 2030, de Visie op de binnenstad en Via Breda. Ontwikkeling van het tooekomstige voormalige rechtbankgebouw aan de Sluissingel en het belastingkantoor daarna past ook in die visie.

“Het is niet voor de hand liggend om daar kantoren te ontwikkelen”, aldus Arbouw. “We zetten in op kantoren bij Via Breda. Het gebied rond de rechtbank sluit ook weer aan op de ontwikkelingen rond de Seeligkazerne en het doortrekken van de Nieuwe Mark.”