Fyra v250. foto Ministerie
Fyra v250. foto Ministerie

‘België gaat stoppen met de Fyra’

Algemeen

BREDA/BELGIË - België gaat definitief stoppen met de Fyra. Dat meldt de Gazet van Antwerpen vrijdag. De krant baseert zich op een bron dichtbij de onderhandelingen. Om 16:00 uur vindt er een persconferentie plaats waar dit onderwerp hoogstwaarschijnlijk ter sprake komt.

De NMBS (Belgische Spoorwegen) is al een tijd bezig met een evaluatie van de Italiaanse hogesnelheidstrein. Hieruit zou een besluit voortkomen over het al dan niet verlengen van het contract met de Italiaanse producent AnsaldoBreda.

De NMBS gaf AnsaldoBreda drie maanden de tijd om de problemen met de trein op te lossen. Voor alsnog is de fabrikant nog niet met een duidelijk antwoord naar buiten gekomen.

Voor Breda kan dit een flinke tegenvaller betekenen. Breda zou via een shuttle-verbinding een belangrijk station worden tussen zuid-Nederland, de randstad en België met dagelijks meerdere snelle verbindingen tussen Amsterdam en Brussel. Die HSL-verbinding was ook een van de aanjagers achter de nieuwbouw van het station.

Wethouder Akinci was enkele maanden geleden nog stellig over de komst van de Fyra. “Het is in het belang van reizigers, bedrijven, de provincie en van Breda om een internationale verbinding te krijgen. De handtekeningen zijn gezet, er zijn bestuurlijke besluiten genomen. Die Fyra komt er dus gewoon.”

Ook de NS heeft twijfels geuit of het door wil met de Fyra. Het bedrijf verwacht in juni te kunnen zeggen hoe de trein er technisch voor staat. De NS wil nog niet reageren op het nieuws. Na de persconferentie van NMBS komt het Nederlandse bedrijf met een reactie, schrijft Nu.nl.