foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

NMBS: Studie naar trein Antwerpen-Eindhoven

Economie

BREDA/ANTWERPEN - De NMBS (Belgische spoorwegen) is bereid een onderzoek te doen naar een treinverbinding Antwerpen-Eindhoven. Deze trein zou vanaf Breda over de HSL moeten rijden. Dat geven de Belgen aan na het afbestellen van de Fyra, afgelopen vrijdag.

Naast de lijn naar Eindhoven, waar ook de provincie en de grote Brabantse steden zich al hard voor maken, stelt de NMBS nog een aantal andere maatregelen voor als tegemoetkoming naar de reiziger.

Dat zou moeten resulteren in een ‘stevig treinaanbod’ tussen Nederland en België. NMBS zal haar partners, NS en de Nederlandse staat, voorstellen de frequentie van de Beneluxtrein via Roosendaal vanaf september te verhogen tot 10 verbindingen per dag. Vanaf december zou dat zelfs 12 moeten zijn, zeven dagen in de week. De trein zou ook door moeten rijden tot Amsterdam. De trein werd door NMBS en NS op 18 februari in het leven geroepen nadat de Fyra 17 januari van het spoor werd gehaald.

Ook wil de NMBS dat Thalys vanaf december twaalf keer per dag gaat rijden tussen Brussel en Antwerpen. NMBS pleit als aandeelhouder van Eurostar tevens voor het inleggen van een verbinding Londen-Brussel-Amsterdam vanaf 2016 (2 keer per dag).