foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Hogere huur dreigt voor sportaccommodaties Breda

Sport

BREDA - Bredase sportverenigingen moeten er rekening mee houden dat de huur voor de accommodaties in de toekomst omhoog gaat. Met hoeveel, dat hangt af van mogelijke maatregelen die de kosten kunnen beteugelen.

Dat blijkt uit de uitnodiging die wethouder Bob Bergkamp heeft gestuurd aan de verenigingen. Daarin roept hij verenigingen op mee te denken. Breda komt voor 2013-2014 zo’n twee ton tekort op de accommodaties. Dat tekort loopt op tot een miljoen als er niets veranderd wordt, stelt Bergkamp.

“Deze uitnodiging is de vraag om mee te denken, maar ook een waarschuwing dat verenigingen rekening moeten houden met een fors hogere huur als we niets veranderen”, zo vertelt Bergkamp. De oplopende kosten zitten in onderhoud en vervangingsinvesteringen.

De wethouder constateert dat er een overschot is aan voetbalvelden (negen stuks, verspreid over de stad) en een tekort aan hockeyvelden. Hij hoopt dat clubs nadenken over bijvoorbeeld mogelijke samenwerking. “Maar ook meer zaken in eigen beheer doen, of in samenwerking. Ik wil dat niet opleggen of sturen, maar graag van de clubs horen wat zij als mogelijkheden zien.”

Hockeyvelden op andere plaatsen in de stad, waar nu ongebruikte voetbalvelden liggen, zou een idee kunnen zijn. “Maar daar moeten clubs wel voor te vinden zijn, zoals Zwart-Wit nu bezig is om bij Jeugdland in Ulvenhout te kijken naar de mogelijkheden voor een hockeyveld. Wellicht dat dat een concept is dat mogelijkheden biedt.”

Breda kan door haar slechte financiële situatie de stijgende kosten niet betalen. “Maar wij kunnen wel meedenken met de verenigingen”, stelt Bergkamp. “Bijvoorbeeld als het gaat om het versoepeling van regels, mochten die in de weg zitten. Bijvoorbeeld als het gaat om reclameborden en hoe daarmee omgegaan mag worden.”

De gesprekken met de gebruikers van de accommodaties zijn woensdagavond 19 juni en op donderdagavond 19 september. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via het sportbeleid@breda.nl.