http://www.bredavandaag.nl/tags/zandbergpadhttp://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-11-08/toch-een-paaltje-bij-parkeerplaats-zandbergpadfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/tags/zandbergpadhttp://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-11-08/toch-een-paaltje-bij-parkeerplaats-zandbergpadfoto Erik Eggens

RvS: Parkeerplaatsen Zandbergpad moeten openbaar blijven

Algemeen

BREDA/DEN HAAG - De tien parkeerplaatsen aan het Zandbergpad in Breda mogen door eigenaar Centrum Vastgoed BV niet afgesloten worden met een paaltje. Ze moeten openbaar blijven. Dat heeft de Raad van State bepaald in een uitspraak in een zaak tussen het vastgoedbedrijf en de gemeente.

Gemeente Breda wilde met dit hoger beroep bereiken dat eigenaar Centrum Vastgoed de parkeerplaatsen niet mag afgrendelen van de openbaarheid. “Raad van State heeft kort gezegd geoordeeld dat de plaatsen openbaar waren en dat ook blijven”, aldus advocaat Louis Delahaije. Een onbevredigende uitspraak, zo stelt hij. “Temeer omdat allerlei argumenten niet zijn meegenomen.” Zo betoogde hij dat op deze plaats winkelwagentjes stonden van de voormalige supermarkt. “Maar daar is niet naar geluisterd.”

Delahaij spreekt van een nieuwe interpretatie van het eigendomsrecht. “Het gaat erom of je parkeerterrein privé is of niet als je er allemaal gebruik van kunt maken. Blijkbaar niet.” De uitspraak van de Raad van State werd door zijn cliënt uitgelokt door een van de plaatsen af te grendelen met een paaltje.

Wie wel blij is, is Ad Mensen van de Wijkraad Zandberg-West. “Het speelde al een hele tijd (sinds 2010, red.) en wij zijn hier heel blij mee, al hebben wij niet geparticipeerd in deze zaak.” Ook de bewoners kunnen opgelucht adem halen. Zij hoeven de parkeerplaatsen nu niet te kopen om parkeerruimte voor hun deur te behouden, zoals eigenaar Centrum Vastgoed voorstelde.

Voor Sjoerd Dillisse van Centrum Vastgoed BV houdt het hier op, stelt Delahaije. “Tenzij we naar het Europees hof stappen, dat zou nog kunnen in deze principezaak. Daarover hebben we het echter nog niet echt gehad.” Wat Dillisse nu met de parkeerplaatsen kan doen? “Hij kan er zijn auto parkeren.”