Rood haar en groene kleding en een record: met 1255 roodharigen op de foto.
Rood haar en groene kleding en een record: met 1255 roodharigen op de foto. Raymond Tillieu

‘Crowd’ doneert 15000 dollar aan Roodharigendag

Algemeen

BREDA - De Crowdfundingcampagne voor de Redhead Days heeft nu 15000 dollar opgebracht. 230 mensen hebben het evenement gesteund met kleine en grote bedragen.

“We zijn er hartstikke blij mee”, vertelt Bart Rouwenhorst namens de organisatie. “230 mensen uit de hele wereld die hebben ons gesteund. Het is mooi om te zien dat het leeft.”

De donateurs komen uit Nederland, Canada, VS, Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Noorwegen, Costa Rica, Australië, Denemarken, Rusland, Zwitserland, België en Zweden. Sommige doneerden 1 dollar, anderen 25, sommigen 2.000 en één zelfs meer dan 4.000 dollar. “Dat was een VIP-gast van een van de vorige edities”, weet Rouwenhorst.

Een van de opvallendste doelen in de crowdfundingcampagne was die van documentairemaker Scott. Deze Schotse documentairemaker werkt aan de film ‘Being Ginger’ en is ook roodharig. Hij steunde de campagne door te zeggen dat als er meer dan 20000 dollar werd opgehaald voor de campagne dat hij zijn haar en baard af zou scheren. Zo ver kwam het niet.

De campagne biedt het roodharigenevenement weer toekomst. “Afgelopen jaar draaiden we 7000 euro verlies, dat gat wordt nu voor een gedeelte gedicht”, aldus Rouwenhorst. “Ongeveer de helft van de vijftienduizend dollar gaat naar de cadeaus die we aan de donateurs hebben beloofd, zoals T-shirts en hotelovernachtingen.”

Extra is dit jaar nu de modeshow op het Kasteelplein. “En we gaan met zo’n 300 roodharigen op kroegentocht. Dat lijkt me heel bijzonder.”

De Roodharigendag is dit jaar op op zondag 1 september, maar ook op vrijdag en zaterdag zijn er al activiteiten.