De laatste dag van de eindexamens voor de leerlingen van de Nassau foto Ilse Lukken
De laatste dag van de eindexamens voor de leerlingen van de Nassau foto Ilse Lukken

Dag langer wachten op examenuitslag VMBO

Algemeen

BREDA - De heisa rond de gestolen examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, houdt ook Bredase eindexamenleerlingen en scholen bezig. Veel leerlingen maken zich nu zorgen of ze examens opnieuw moeten maken. De gestolen examens zorgen er in elk geval voor dat de meeste VMBO-leerlingen pas donderdag horen of ze geslaagd zijn.

Op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun werden dertien eindexamens gestolen. De op deze school gemaakte examens zijn inmiddels ongeldig verklaard. Omdat het ministerie nu onderzoekt of deze examens ook op andere scholen zijn terechtgekomen, is de bekendmaking van de eindcijfers voor economie op VMBO uitgesteld naar donderdag.

Rob Martineau, rector van De Nassau Scholengemeenschap in Breda, acht het onwaarschijnlijk dat Bredase leerlingen examens moeten overmaken. “Maar we leven in een gekke wereld. Het lijkt me onwenselijk en ook onuitvoerbaar. Strict genomen zou het kunnen. Ik stel me zo voor dat het ministerie scant of er opvallende afwijkingen zijn bij scholen in de buurt van Rotterdam en dat het daar dan wel aan de orde zou kunnen zijn.”

De mentoren van de examenkandidaten van De Nassau zijn dinsdagmiddag de ongeveer 120 scholieren die examen VMBO-T (mavo) deden aan het informeren. “Daarvan hadden er maar tien geen economie”, zo refereert Martineau aan het enige examen op dit niveau dat werd gestolen.

Waarschijnlijk horen alle 120 mavoleerlingen van De Nassau pas donderdag in plaats van woensdag wat hun eindexamencijfers zijn. “Dat komt omdat deze cijfers in een vergadering moeten worden vastgesteld. Dat doen we waarschijnlijk in één keer.”

Een woordvoerder van het Landelijk Actie Komité Scholieren (LAKS) geeft aan dat er ook voor HAVO en VWO-scholieren de theoretische mogelijkheid bestaat dat ze examens opnieuw moeten maken. Volgens de onderwijsinspectie komt er pas woensdag om 17.00 uur duidelijkheid over deze richtingen en de gevolgen van de diefstal voor kandidaten op andere scholen dan Ibn Ghaldoun.

Op HAVO zijn de vakken aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde gestolen op de Rotterdamse school. Op het VWO gaat het om management en organisatie, biologie en scheikunde.