foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Gemeente checkt activiteitensubsidies met wet Bibob

Economie evenementen

BREDA - De Gemeente Breda gaat aanvragen voor activiteitensubsidies onderzoeken voor de wet Bibob, die nu al geldt voor horeca- en exploitatievergunningen, coffeeshops, de seks- en gokbranche en Wabo-aanvragen. Met de toetsing wil de gemeente voorkomen dat de gemeente onbewust criminele activiteiten mogelijk maakt.

Als er aanleiding is voor het toepassen van de Bibob-toets, kan een subsidieaanvrager het verzoek krijgen een vragenformulier in te vullen en financiële documentatie aan te leveren, zo meldt de gemeente. Vervolgens vindt een onderzoek plaats naar financiën, samenwerkingsverbanden en bedrijfsstructuur. Op basis hiervan kan de gemeente een subsidieaanvraag weigeren of intrekken.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er geen directe aanleiding is voor de uitbreiding van de Bibob-toets. Sinds 1 januari 2013 kan ook een Bibob-onderzoek worden ingesteld naar Wabo aanvragen (bouwen en wonen). Ook wil de gemeente later dit jaar starten met de Bibob-toets bij milieuvergunningen en aanbestedingen.

De wet Bibob geeft houvast om de risico’s van criminaliteit op juiste wijze te kunnen inschatten, stelt de gemeente. Aan het onderzoek zijn voor de subsidieaanvrager geen kosten verbonden. Ook probeert de gemeente de administratieve handelingen voor instellingen zoveel mogelijk te beperken. Naar verwachting krijgt zo’n 2 tot 4% van de subsidieaanvragers te maken met een onderzoek volgens de wet Bibob.