Hardwell op Breda Live 2012. foto Koen Smit
Hardwell op Breda Live 2012. foto Koen Smit

Hardwell: Eerst Breda Live, dan de wereld

Cultuur

BREDA - Robbert van de Corput viert deze week vakantie. In Breda. En dat het regent? Geen probleem. “Loop ik lekker doorheen”, vertelt de altijd optimistische Bredanaar, beter bekend als DJ Hardwell. “Waarom ga je niet op vakantie, vragen ze me dan. Ik zit al het hele jaar in het vliegtuig en hotel, laat mij maar lekker hier zijn.”

Een jaar geleden stond Hardwell met zijn grote voorbeeld Tiësto op Breda Live en was ie hoofdact op Dancetour. Eind deze week, zaterdag, gaat hij weer knallen op de jubileumeditie Breda Live. “Dat is altijd weer spannend, je weet dat je vrienden dan in het publiek staan, maardat maakt het ook wel weer heel leuk.”

Reuzensprongen
Van de Corput (25 inmiddels) gaat met reuzensprongen door de dj-wereld. “Eigenlijk is er best veel veranderd afgelopen jaar”, realiseert de dj zich tijdens een lunch in Breda. “Ik ben van plek 24 naar nummer 6 gesprongen op de wereldranglijst van DJ Mag, dat overkomt al haast niemand en ik mag overal draaien waar ik wil.”

“Het is afgelopen jaar allemaal op zijn plaats gevallen, zo lijkt het. Mijn boekingen lopen goed, de platen die ik uitbreng worden goed ontvangen en staan in de top van Beatport, de iTunes voor dance. Ze worden zelfs gedraaid op de radio, terwijl ik ze daar niet eens speciaal voor maak. Ook mijn eigen platenlabel Revealed Recordings, loopt beter dan ooit.”

Kortom, Hardwell gaat goed. Of beter gezegd, super. De Bredanaar somt het ene na het andere hoogtepunt op alsof het een boodschappenlijstje is waarmee hij het weekend ingaat. Maar zo is het natuurlijk niet. In april startte hij zijn wereldtoernee, I Am Hardwell. Droog: “Daarmee kom ik in veertig landen.”

Go Hardwell or go Home
I Am Hardwell is niet zomaar een rondje langs de clubs, want dat doet hij toch wel. In augustus draait hij zestien keer in clubs door heel de Verenigde Staten als onderdeel van zijn Go Hardwell or Go Home tour. “Een variant op de slogan, Go Hard or Go Home, ga los of ga naar huis. Dat was natuurlijk een inkopper.”

Deze maand is Europa het speelveld. Soms drie sets op een avond. Hij heeft ervoor een privéjet gehuurd. “Da’s een stuk efficiënter. Net als zaterdag, dan draai ik eerst in twee keer in België en daarna op Ibiza. Dat is anders onmogelijk. Bovendien slaap ik daarna in mijn eigen bed, dat scheelt ook weer een hoop gedoe met hotels.”

Het geeft aan dat Hardwell is toegetreden tot de grote jongens van de dj-wereld. I Am Hardwell bevestigt dat. Van de Corput treedt op in arena’s voor twintig- tot tachtigduizend mensen. Die komen speciaal voor hem. “Ik denk dat alleen Tiësto en Armin van Buuren dit hebben gedaan, dus dat is inderdaad best bijzonder.”

Scherm van 14 bij 45 meter
Via Facebook vroeg hij fans waar zijn toer hem moest brengen. “Guatemala, Mexico Stad, Sao Paolo, maar ook India en Australië. Plaatsen waar ik nog niet of niet zo vaak ben geweest. Ik ga voor I Am Hardwell met een eigen team, met meerdere mensen voor de visuals. Speciaal voor de toer is er een scherm van 15 bij 45 meter dat onderdeel is van het hele podium. Je ziet echt een totaalplaatje.”

Morgen deel twee van dit interview: Hardwell: 'Ik moet altijd terug naar Breda'