Het nieuwe veld bij NAC op 11 juli. Het wordt al een dichte mat. foto Koen van de Sanden / Limagrain
Het nieuwe veld bij NAC op 11 juli. Het wordt al een dichte mat. foto Koen van de Sanden / Limagrain

Snel zaad NAC ligt op schema

NAC

BREDA - De nieuwe mat van NAC ligt volledig op schema, zo laat de leverancier van het graszaad weten. Het is dan ook niet zomaar een graszaadje, NAC gebruikte Recover 3 met Headstart Gold coating.

Koen van de Sanden van zaadveredelaar en -leverancier Limagrain nam donderdag nogmaals de proef op de som en zag dat het de goede kant op gaat met het ‘heilige gras’ bij NAC.

-Klinkt bijna buitenaards, de naam van dat graszaad. Is het zo bijzonder?
“Het is een graszaadmengsel voor sportvelden waaruit fieldmanagers konden kiezen. De eigenschap van dit zaad in combinatie met die coating - een soort mest - is dat het heel snel ontkiemt. Binnen twee weken kun je al maaien. Dat is wel bijzonder.”

- Dat betekent niet dat NAC’s fieldmanager nu om de dag moet maaien?
“In deze fase komt het daar wel op neer, dan groeit de mat ook sneller dicht. Straks is dat niet meer zo frequent nodig.”

-Het eerste weekend van augustus moet de grasmat klaar zijn. Lukt dat nog?
“Dat gaat zeker lukken. Het weer is prima geweest sinds we het op 12 juni hebben ingezaaid. Lekker warm, zodat het goed groeit in combinatie met de beregening. Ik ben donderdag nog wezen kijken, toen hadden ze net gevertidraind om er meer lucht in te brengen. Daarna is het ‘s middags gerold. Het begint een dichte mat te worden.”

-NAC had eerst een mat met kunstvezels er doorheen geweven, nu is het weer puur gras. Is dat een trend: kunstgras of puur gras?
“Dat durf ik niet zo te zeggen. Ik begreep van de fieldmanager dat die kunstvezels wel geleverd worden, maar het ligt meer aan de ervaring. Kunstgras werd enkele jaren geleden gepromoot als onderhoudsvrij, maar dat blijkt toch wat genuanceerder te liggen. Ook dat heeft onderhoud nodig en is na een aantal jaar versleten.”

-Merkt een speler het verschil tussen het ene zaad en het andere?
“Dat niet. Wel tussen kunstgras en natuurgras, niet tussen de verschillende zaden. De fieldmanager merkt dat wel in onderhoud.”

- Hoe lang gaat deze mat nu mee?
"De levensduur van de constructie, de opbouw van het veld, is gemiddeld zo’n 10 jaar. De grasmat wordt gedurende het jaar continu vernieuwd door doorzaaien, waardoor er steeds weer nieuwe grassen in komen. In de rustperiode wordt bekeken of de mat nog goed genoeg is voor het nieuwe seizoen."