Selcuk Akinci en Peter Elbertse schroeven BCH2018 stevig vast op station Breda. foto twitter.com/bch2018
Selcuk Akinci en Peter Elbertse schroeven BCH2018 stevig vast op station Breda. foto twitter.com/bch2018

‘Tevreden over aandeel Breda in BCH 2018’

Cultuur

BREDA - De dagen beginnen te tellen naar hét moment surpreme: de nominatie voor Culturele Hoofdstad 2018. Brabant strijdt samen met Maastricht en Leeuwarden als BCH 2018 om de eer. Breda draagt deze weken een steentje bij aan de promotie.

Zo ging wethouder Selçuk Akinci afgelopen week samen met raadslid Peter Elbertse als klusser aan de slag. Samen hingen ze op het station borden ter promotie van de kandidaatstelling.

“Daarmee geven we invulling aan de wens van de raad om te zorgen voor meer zichtbaarheid in de stad en daarmee voor meer betrokkenheid”, aldus Akinci. Later die middag opende hij de rondreizende tentoonstelling Signateurope, waarvoor Europese kunstenaars op basis van handtekeningen van ‘stakeholders’ kunstwerken produceerden. Deze tentoonstelling is te zien in het stadskantoor.

Ook verspreidde de provincie een krantje met daarin een samenvatting van het programma. “Eigenlijk is dat een samenvatting van het bidbook zoals dat naar de jury is gegaan”, stelt Akinci. De wethouder toont zich tevreden over hoe Breda daarin naar voren kwam. “Ik denk dat we ons goed profileren met het nieuwe festival Image Now, over beeldcultuur, komend jaar. Ook de plannen voor de ‘souk’ van Piet Hein Eek op het Mammoet-terrein staan er goed in. Ik ben wel tevreden over hoe Breda hierin naar voren komt.”

Daarnaast gaat Breda samen met Etten-Leur, Nuenen en Zundert kijken hoe Van Gogh een plaats kan krijgen in het jaarprogramma van Brabant Culturele Hoofdstad, zo vertelt Akinci. “Hij is toch de belangrijkste Brabantse schilder uit de geschiedenis.”

In september wordt duidelijk of Breda, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Helmond in 2018 als Brabant Culturele Hoofdstad 2018 door het leven mogen gaan. “Wat mij betreft wordt dan duidelijk dat Breda de nominatie binnenhaalt”, aldus een overtuigde wethouder van Cultuur.