De Vismarktstraat is afgesloten voor publiek dat richting Havermarkt en Grote Markt wil. foto Titus Korving
De Vismarktstraat is afgesloten voor publiek dat richting Havermarkt en Grote Markt wil. foto Titus Korving

Centrum wil niet gevangen zitten met evenementen

Politiek

CENTRUM - Afgelopen Koninginnedag was het weer raak. Sommige bewoners van de binnenstad konden hun huis niet bereiken vanwege de veiligheidsvoorschriften van de gemeente. In andere gevallen konden bewoners hun woning nog wel bereiken, maar moesten ze fiks omlopen. De wijkraad Stadshart/Valkenberg sprak afgelopen maandag over een oplossing.

Niet alleen de bewoners zijn ontstemd over de moeilijke toegang bij evenementen. Ook de gemeente en de horeca willen dat er snel een permanente oplossing wordt gevonden. Gedacht wordt aan een speciale pas die bewoners en bevoegden snel toegang moet verlenen wanneer de binnenstad is afgesloten. Een ander idee is om een ambtelijke brief met adres als pas te gaan gebruiken.

De organisator van Koninginnedag heeft inmiddels erkend dat er fouten zijn gemaakt en geeft met name de korte voorbereidingstijd de schuld. Thomas Clement van de Wijkraad vindt vooral dat de gemeente is tekort geschoten in de communicatie en vreest voor komende evenementen: "Ik vrees dat we hetzelfde gedoe weer krijgen met de Singelloop, dat was vorig jaar ook."
Onduidelijk is of er voor die tijd een alternatief controlesysteem is ontwikkeld.

De gemeente gaf al eerder aan de gang van zaken nog te gaan evalueren.