De Marktkade is afgesloten komende vanaf de Nieuwe Prinsenkade. Moet zijn natuurlijk, de Markkade. Foto Wijnand Nijs
De Marktkade is afgesloten komende vanaf de Nieuwe Prinsenkade. Moet zijn natuurlijk, de Markkade. Foto Wijnand Nijs

Nieuw zomerspel: vind de weg in Breda

Algemeen wegwerkzaamheden

CENTRUM - Het zomerspel van het jaar is dit keer uitgevonden door de gemeente Breda. Het heet: vind de weg in de binnenstad. Met als extra hindernis: verhaspelde straatnamen. Zo kent Breda sinds deze week de Marktkade.

De werkzaamheden aan de Tramsingel en het spoorviaduct bij de Terheijdenseweg maken navigeren door het centrum van de stad een ware uitdaging. Wat je nog mist zijn de borden ‘navigatie uitzetten’, zoals je die weleens langs de snelweg ziet.

Toch zou dat een goede tip zijn. Want je de kans dat TomTom je het bosbos in stuurt is aanwezig. Even kort opsommend een rijtje hindernissen. Vanaf de Markkade kun je vanuit de Etnastraat niet naar links over de Trambrug richting Academiesingel. Dat geldt dus ook komende vanuit de Nieuwe Prinsenkade. Wie richting station moet, moet dus een rondje Singels doen. Over een paar maanden keert deze situatie overigens. Dan kan het verkeer alleen de andere kant op.

Voor Belcrumbewoners is het helemaal een uitdaging. Kort samengevat is de beste oplossing te voet. Elke andere manier zorgt vaak voor kilometers omrijden op de fiets of met de auto. Vooral als je richting Heuvel of Boeimeer wilt. Vanaf de Belcrumweg kun je namelijk niet naar rechts over, jawel, de Trambrug. En ook de onderdoorgang bij de Terheijdenseweg is afgesloten. Ook dat duurt tot in het komende jaar. Extra hindernis hier: de werkzaamheden aan de Delpratsingel.

Dit weekend is het sowieso pret: de Backer en Ruebweg krijgt een hoognodige nieuwe asfaltlaag en is daardoor ook in de verschillende richtingen afgesloten rond de Emerparklaan. Een kleine troost. De werkzaamheden aan de weg duren maar een jaar. En dat jaar is al een paar maanden bezig. En die Marktkade? Dat is natuurlijk de Markkade. Foutje van de bordenmakers. Extraatje: die is het komende halfjaar afgesloten in een richting, namelijk komende vanuit het centrum.

Kortom: wie Breda wil leren kennen, kan zijn hart ophalen. Een rondje Breda met de auto volstaat.