Peter van Roosendaal. foto Freek de Swart
Peter van Roosendaal. foto Freek de Swart

Thuisblijvers: Peter van Rosendaal ziet boekendroom uitkomen

Cultuur

BREDA - Niet iedereen viert tijdens deze vakantieweken vakantie. BredaVandaag.nl vertelt de verhalen van de thuisblijvers. Vandaag: Peter van Rosendaal, helemaal gelukkig na het uitbrengen van zijn eerste boek.

Een droom die werkelijkheid wordt, zo ziet Peter van Rosendaal het debuut van zijn eerste schrijfsels. Hashjeblieft werd afgelopen zaterdag feestelijk gelanceerd in het T-huis. Meer dan drie jaar lang is Peter bezig geweest met het schrijven van zijn boek. Handgeschreven natuurlijk, want de computer komt zijn huis niet in: "Het werd tijd om het maffe leven van Peter te beschrijven, daar komt het op neer", zegt de bekende Bredanaar over de redenen van zijn werk.

Het boek Hashjeblieft gaat over de wilde avonturen die Peter heeft meegemaakt. Stoere verhalen, vertederende verhalen en ja, ook de mindere leuke kanten beschrijft hij zonder terughoudendheid. Zo is er het verhaal van Herman Brood voor wie Peter ooit een optreden organiseerde: "Vijf minuten voor tijd werd hij door twee man binnen gedragen, hij kon niet eens meer op zijn eigen benen staan, dat zag ik meteen!", zo schetst de schrijver.

Herman Brood
Hij vertelt verder over de zoektocht naar cocaïne voor Herman en hoe de drugsdealer het geld voor de drugs weigerde omdat het voor Herman Brood was. Na het verhaal van een laveloze Herman volgt het verhaal van de gitarist van Herman Brood. Deze wilde graag een nachtje vriendinnen ruilen met hem. "Nu ben ik best rock en roll, maar dat ging zelfs mij te ver! Achteraf heb ik daar best spijt van", vertelt de schrijver.

Daarna verhaalt hij over zijn reis naar Nepal, om vervolgens met veel lichaamstaal te laten zien wat de beste manier is om een olifant te wassen. Peter is een verhalenverteller pur sang, zowel op papier als in het echt.

Drank en drugs leveren mooie verhalen op
Sinds zijn boekpresentatie heeft hij zich nog nooit zo trots gevoeld. "Het klinkt gek, maar dat was misschien wel de beste dag van mijn leven! Dit is echt mijn grootste werk, mijn kindje." Het meest content was hij nog met de komst van zijn ouders. Eindelijk kon hij wat moois laten zien aan de mensen die zich vroeger wel veel zorgen maakten over hun zoon. Hoewel ze zich niet altijd zullen vinden met de inhoud van het boek. "Drank en drugs leveren nu eenmaal mooie verhalen op, dat is gewoon zo", lacht de kunstenaar.

Ondanks dat het boek nog geen week uit is, krijgt Peter van Rosendaal al veel vraag naar een tweede boek. Maar waarschijnlijk gaat dat er niet heel snel komen: "Daar ben ik voorlopig helemaal niet mee bezig. De kans is veel groter dat ik een cd ga uitbrengen, want daar ben ik wel mee bezig." Wel circuleert er voor de echte liefhebber een audio-bestand van het boek rond. Deze bevat de ongecensureerde versie van het werk en wijkt op sommige punten pikant af.

Gevangenis
Een andere plek waar we Van Rosendaal wellicht binnenkort kunnen zien is de gevangenis. De Bredase schrijver heeft namelijk een aanbieding gekregen om drugsvoorlichting te geven aan jeugdige criminele gevangenen. Vrienden om hem heen waarschuwen hem echter dat dit te zwaar voor hem is, iets dat hij zelf ook voelt: "Ik ben eigenlijk een heel gevoelige jongen, die soms best makkelijk te raken is." Aan de andere kant voelt hij het als een roeping, omdat hij een een ervaringsdeskundige is en drugs niet uit een boekje heeft geleerd: "Ook al zou ik maar een van die jongens kunnen redden dan is het al een succes."

Linksom of rechtsom, we zullen nog veel horen van deze markante Bredanaar in de komende jaren. Het boek Hashjeblieft is te koop bij het T-huis in Valkenberg.