Voorheen De Wasserette, nu de Kunstroof en straks waarschijnlijk gesloopt om op die manier een nieuwe toegangspoort tot het centrum te creëren. foto Wijnand Nijs
Voorheen De Wasserette, nu de Kunstroof en straks waarschijnlijk gesloopt om op die manier een nieuwe toegangspoort tot het centrum te creëren. foto Wijnand Nijs

CLIB is hard op zoek naar nieuw atelierspand

Algemeen

CENTRUM - Het einde voor de ateliers aan de Vlaszak nadert. Omdat het complex half juni gesloopt wordt, worden de bruikleenovereenkomsten per eind december opgezegd. Dat is slecht nieuws voor CLIB, die de dertig ateliers nu in haar beheer heeft.

"We zijn erg hard op zoek naar een nieuw pand", vertelt Lot van der Putte, directeur van CLIB. "Wat mij betreft kunnen dat kantoorpanden zijn, maar het lijkt mij veel leuker om iets te doen met de leegstaande winkelpanden in het centrum. Nu komen daar euroknallers en dergelijke in, terwijl er ook kunstenaars of galerieën in kunnen komen. Dat maakt de stad een stuk levendiger."

Het contact met de gemeente verloopt op zich goed, vindt Van Der Putte. "Maar ik hoop dat ze nog wel naar ons toe komen voor tijdelijke opvulling van panden. Nu wordt er veel met leegstandsbeheerders gewerkt, terwijl wij goedkoper zijn. Het zou een win-win-situatie kunnen worden. Meer kunstenaars in de stad en dan wordt er ook nog eens bezuinigd."

Voor Kunstroof, die zich in februari pas vestigde aan de Vlaszak, is het onzeker hoelang ze nog kunnen blijven zitten. De mogelijkheid bestaat dat de pop-up-store tot begin juni kan blijven bestaan in de huidige vorm. "Daarover wordt nog gesproken met de projectontwikkelaar, maar die kans wordt wel steeds kleiner", vertelt Van Der Put.

Tot besluit geeft de CLIB-directeur nog aan dat iedereen haar altijd mag bellen. "Dat geldt voor de gemeente, maar ook voor pandeigenaren die nu iets leeg hebben staan. Ze zijn allemaal welkom."